На фотографији: "Пчелице"

Клуб ритмичке гимнастике „Пчелице“

Марина Ст. Јанковић

ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ

Има много деце која у исто време гаје разне афинитете, тако да остављају своје родитеље у дилеми. На шта тачно да их усмере, јер је немогуће на све? Ово је честа слатка мука родитеља, посебно оних девојчица које једнако воле музику, плес, спорт, физичку активност генерално…

Постоји решење  – ритмичка гимнастика. Ово је грана гимнастике, која је резервисана само за девојчице и представља јединствен, прелеп спој гимнастике плеса и балета, уз музичку пратњу. Вежбањем у телу девојчица се развија читав комплекс способности као што су спретност и окретност, креативност и маштовитост, гипкост и агилност, музикалност и елеганција покрета. У ритмичкој гимнастици се изводе вежбе са или без реквизита у зависности од категорије такмичарки. Од реквизита на располагању су: лопта, обруч, вијача, трака и чуњеви.

– Бавити се било којим спортом је много боље него водити статично пасиван начин живота и ово се посебно односи на децу која су у расту и развоју. Спорт има благотворан утицај не само на тело, већ и на психу, пошто се ствара осећај самопоуздања, сигурности у себе и своје могућности, као и осећај одговорности, дисциплине… Деца се социјализују, упознају се са вршњацима који имају слична интересовања, не седе по цео дан у кући и слично. Редовно тренирање ствара једну здраву навику, јача вољу, самодисциплину. Много је позитивних аспеката тренирања, а главни је правилно обликовање тела. То је посебно значајно за децу која се налазе у убрзаном расту и развоју, а то је пубертет. Пре свега, ритмичка гимнастика има за циљ да се вежбе изведу до перфекције, до савршенства, а да би се то постигло, потребно је да се вежба много пута, малтене до исцрпљености, па тако дете стиче утисак да постаје све боље и боље, али не од других, него од – себе. Ово је врло важан моменат за стицање самопоуздања, јер се ствара уверење да се све препреке могу прескочити, ако се уложи 101% својих напора. На тај начин деца постају боља у школи, и у свему другом чиме се баве.

Пчелице“ и њихова тренерка Јована Тасић са освојеним медаљама и дипломама

Често ћете у спортским круговима и ван њих, чути полемику око тога који спорт најбоље утиче на правилно формирање тела, те које су спортискиње или спортисти најлепши? Такође, чест је одговор да су то управо – ритмичарке. Ритмичарке бије глас да су најлепше спортискиње, јер се њихови мишићи лепо развијају због вежби, буду извајани и дуги, држање је правилно, кичма исправна, а покрети су веома грациозни, хитри, док све то прати и снага, брзина, савршен осећај за равнотежу и баланс.

Разлог томе је што се кроз разне вежбе мишићи правилно формирају, затежу, постају вретенасти, и цело тело има перфектну фигуру. Такође, ове девојчице су врло правилног држања, кичма је добро формирана, јер се стално радило на вежбама које јачају леђну мускулатуру, као и мишиће свих других делова тела – ногу, руку, стомака…

Клуб ритмичке гимнастике „Пчелица“ основан је у фебруару месецу 2020. године. Идеја о покретању новог спорта у Врњачкој Бањи проистистиче управо одатле, зато што није постојао сличан клуб и зато што је најлепши спорт за девојчице, а моја неостварена жеља из детињства да будем ритмичарка, сада се остварује у улози тренера!  Стицајем околности и епидемиолошке ситуације која нас је задесила нешто касније смо кренули са тренинзима, затим су наступале паузе проузроковане вирусом Ковид-19, али упркос свему успели смо да заинтересујемо и привучемо велики број девојчица код којих се види жеља, воља и упорност за напредовањем, на крају и веома добар резултат за кратко време. Наиме, у априлу месецу смо наступали на такмичењу у Нишу, „Фокица куп“, где смо освојили у категорији млађих јуниорки 2. место, у категорији јуниорки  1. место. Још бољи резултат уследио је 29. маја на Првенству Србије у Свилајнцу, организатор Гимнастички Савез Србије. Клуб ритмичке гимнастике „Пчелица“ у категорији пионирки освојио је 1. место и у категорији јуниорки 2. место.

Помислите ли, какав утицај на психу младе особе има целодневно седење за монитором рачунара или за екраном мобилног телефона или таблета? Очигледно – катастрофалан. Чињеница је да живимо у добу електронске комуникације, и да то води отуђивању. Некада су се људи састајали и уживо разговарали, а данас су спојени жицама, тј. користе емотиконе да покажу емоције уместо обичног осмеха.

Прекините овај зачарани круг у који је веома лако упасти а тешко извући се, и упишите ваше дете на редовне тренинге ритмичке гимнастике. Упознаће нове другаре, тренере, стећи ће лепе вештине, и што је најважније, развијаће се правилно и физички и психички, сазрети емоционално а то је, сложићемо се сви, од непроцењиве вредности за једну младу особу, поручује Јована Тасић, лиценцирани тренер ритмичке гимнастике, мастер професор спорта и физичког  васпитања.

Тренинзи се одржавају на две локације подељене по категоријама: уторком и четвртком у спортској сали „Пискавац“ од 15.30 часова, узраст од 10 – 14 година и средом од 15.30 часова и петком од 16 часова у Спортској хали „Владе Дивац“, узраст од 5 – 9 година. Све девојчице су добродошле у Клуб.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ