Учесници и организатори Ликовне колоније „Људи у акцији“

Ликовна колонија „Људи у акцији“

Весна Ђорђевић

Врњачка Бања и Хотел „Фонтна“ домаћини уметницима

Самоуке и академске сликаре, уметнике од којих поједини већ имају и стотинак самосталних и заједничких изложби за собом, њих шеснаесторо из целе Србије, окупило је Удружење грађана „Људи у акцији“ у Хотелу „Фонтана“ од 7. до 11. јуна  на трећој, сада већ традиционалној, ликовној колонији.

Ратко Трифуновић Бањац, организатор колоније

– Из године у годину долази нам све јачи кадар сликара. Има и реалиста и надреалиста, експресиониста, уметника разних праваца, а заједничко им је да су сви добри мајстори. Сликали су у два формата – 50 пута 60 и 50 пута 70, аквареле и уља на плану,  а сваки сликар оставиће на дар хотелу за који имају само речи хвале, по два дела,  прича нам Ратко Трифуновић Бањац, сазивач сликара.

Његова жарка жеља 60-их година прошлог века била је да се бави сликарством као професијом, али због немогућности да студира, живот га је одвео на другу страну. Међутим, нашао је начин да се посвети дару који воли, тако да сликарство никада није запоставио. Учесник је преко две стотине уметничких  колонија у Србији, земљама региона, Мађарској и Бугарској, а најчешћа инспирација су му пејзажи и етно мотиви.

Због жеље да таленат на време буде откривен код што већег броја младих Врњчана, и ове године је на Ликовној колонији у Фонтани организован сусрет генерација. За шесторо малишана обезбеђене су боје и платно, а ликовним техникама учили су их искусни уметници.

Међу искусним уметницима своје место је пронашла и Анђелија Бранковић, млада Бањчанка, апсолвент на Факултету примењених уметности у Београду, смер Конзервација и рестаурација слика и уметничких дела на платну.

– На колонији је било предивно. Од колега који имају сликарског искуства колико ја година, а неки и дупло, добила сам непроцењиве савете везане за уметност, али и живот уопште, љубав, провод. Практично, добила сам три пута више од најсмелијих очекивања, рекла нам је Анђелија уз блистав осмех. –Иза мене су четири године учења и огромне радости, време на студијама ми је пролетело, а сада наставњам мастер студије. Изабрала сам рестаурацију и конзервацију јер у себи има сликарски елемент, али је и научна.  Иначе, сва моја искуства су апсолутно позитивна, како за факултет, тако и у окружењу. Нисам имала представу да се код нас уметност у тој мери цени.

Иван Џатић и Ђорђе Макуљевић на затварању Ликовне колоније

У разговору са Анђелијом и осталим уметницима,  уживао је и заменик председника општине, Иван Џатић, током обиласка Колоније.

– Задовољство ми је да данас будем са вама, а још веће ми је задовољство кад чујем ваше позитивне импресије везане за „Фонтану“ и саму Бању. Најбоља реклама је она од уста до уста, а од наше уметница из Ужица управо смо чули да нигде није доживела овакву лепоту, какву је срела у Врњачкој Бањи, са нескривеним задовољством нам је рекао Иван Џатић. -Општина сваке године подржава овај пројекат јер сматра да је и леп и користан за Бању и имаћете нашу потпору и убудуће. Што се Анђеле тиче, ретки су овако надарени и успешни млади људи који су при том и локал-патриотски настројени, зато ћемо уложити све напоре да подржимо њену каријеру, закључио је Џатић.

Нескривено задовољство чињеницом  да су уметници за своју базу одабрали Хотел „Фонтана“ исказао је и директор, Ђорђе Макуљевић.

– Драго нам је што Хотел „Фонтана“  има прилику да докаже своју друштвену одговорност у малом месту и да буде лидер кад су напредне идеје у питању, односно акције за добробит друштва, каже Макуљевић. –Хотел је практично пун ових дана, имамо доста семинара, а сви наши гости су импресионирани сценом у башти коју сте ви креирали. Зато нам је драго да сте изабрали „Фонтану“, да сте овде пронашли своје место, а нама допустили да уживамо у том вашем свету који је лепши и другаћији од овог нашег. Видимо се догодине, поручио је Макуљевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ