Састанак са представницима извођача пројекта „Моравски коридор“

Сарадња општине и извођача пројекта „Моравски коридор“

Марина Ст. Јанковић

Потенцијалне локације за изградњу градилишног кампа

У Кабинету председника општине Врњачка Бања 3. јуна одржан је састанак са представницима извођача пројекта „Моравски коридор“, Компаније „Bechtel Enka UK Ltd.“ огранак Београд, Барбаросом Чакироглуом, менаџером сектора 3, Милошем Петровићем, електро инжењером сектора 3 и Радошем Кандићем, службеником за односе са заједницама. Повод је био, након прелиминарних консултација у вези потенцијалне локације градилишног кампа, начелно информисање о условима који су потребни за изградњу кампа на потенцијалним локацијама на територији врњачке Општине. Поред председника општине састанку су присуствовали и представници локалних јавних предузећа и општински службеници који су могли да пруже релевантне информације у вези водоснабдевања и канализације, снабдевања електричном енергијом и приступних путева.

– Констатовали смо да је експропријација која је рађена пар месеци уназад успешно спроведена. Остала су још три предмета која треба да се заврше. Изузетну похвалу заслужују људи из Општине Врњачка Бања који су радили на самим поступцима утврђивања трасе на терену, експропријације земљишта, процене земљишта, потписивања уговора и свега онога што је претходило тим активностима. Наш део посла око Коридора Врњачке Бање је одрађен и створени су услови да несметано могу да се одвијају неке наредне фазе.

С обзиром да смо се као општина показали јако кооперативни, ефикасни у решавању проблема, добили смо могућност да се на територији наше Општине од стране њихове компаније гради камп за раднике у наредних 4-5 година, који би био 10-15 хектара површине где бисмо имали инфраструктурне објекте за 1.400 – 1.500 радника који би ту боравили, за њихове бирое који би се ту налазили и део простора за складиштење материјала као и за механизацију, машине које нису у том тренутку у радној организацији и које тренутно не раде.

Јако је битно да ће простор бити потпуно инфраструктурно опремљен, асфалтиран, уређен по свим нормативима и принципима, који ће, вероватно, по завршетку њихових активности бити предат на управљање Општини Врњачка Бања, што може да буде предуслов за неке будуће активности на тим потесима. Њихов је захтев да зона градње тог комплекса буде близу границе са Градом Краљевом, што значи да долази у обзир зона насељених места Грачац, Подунавци и Вранеши. Ту зону смо одвојили између ауто-пута и Западне Мораве као зону која има такве карактеристике да може одговорити тим захтевима. Обавеза Општине је да са ЕПС-ом доведемо 20 киловолти до самог објекта, односно до 5 мегавата. Ми смо већ ступили у контакт са „Електродистрибуцијом Врњачка Бања“ и са погоном у Краљеву где договарамо на који начин можемо да допремимо ту струју која је неопходна. У тој зони се налази предузеће „Врући извори“ које газдује водоводом, и ми бисмо на већ постојећим приватним бунарима направили проходност да они буду снабдевачи водом тог погона. Путеви који постоје и у Подунавцима и у Вранешима и у Грачацу, постоје до Западне Мораве и без обзира где они буду одлучили да се позиционирају, биће у функцији. Такође, интернет који је неопходан обезбеђен је оптичким каблом који пролази поред пруге читавом дужином од Штулца до Вранеша, тако да сви ти предуслови су испуњени од нас. Наравно, треба уложити средства, далековод ЕПС-ов је на 500 метара од потенцијалних локација што не представља велики проблем да се та струја доведе и укључи, али оно што је битно јесте да ће они већ у овој години одредити локацију и кренути у експропријацију тог дела земљишта и кренути са изградњом кампа који ће сервисирати све од тог места до Крушевца и од тог места до Чачка. Биће то централа „Бехтел Енке“ која ће спроводити све активности и послове, изјавио је Бобан Ђуровић председник Општине Врњачка Бања, након састанка.

Према његовим речима, велики је бенефит у томе да ће кад се њихов посао заврши, тај простор остати врњачкој Општини за развој индустријске зоне, за развој и могућност постављања неке фабрике, могућност развоја неких спортских објеката, туристичких објеката у смислу неких кампова који могу да се ослоне на Подунавачке баре које се налазе у непосредној близини и буду у фунцији развоја риболовачког туризма због Западне Мораве. Председник Ђуровић наводи да  има много могућности да се тај простор квалитетно искористи и да верује да ће тај посао бити успешно завршен на обострано задовољство.

– Ми смо данас тражили од њих да већи проценат грађана Врњачке Бање добије могућност сходно струци, да добије посао у наредних 4-5 година у Коридорима Србије, односно да се упосле кроз „Бехтел Енку“, јер 1.400 људи је заиста велики корпус људи и са одређеним процентом радно ангажованих грађана били бисмо јако задовољни. Наравно, обавештаваћемо наше грађане на који начин да се пријаве за тај посао.

Напоменуо бих као јако битно да ми припадамо сектору 2, мислим зона Врњачке Бање. Сада се ради сектор 1, од Појата до уласка у град Крушевац где ћемо већ крајем ове године имати, како су нам најавили, отварање и пуштање те деонице у функционисање. Иза тога ради се сектор 3, а то је наставак, још један крак од пар километара од Крушевца изласка из Крушевца ка Трстенику, а други део креће у истом моменту од Чачка, Прељине, до Адрана. Радови ће започети и на једној и на другој секторској зони 3 у овој години, а завршетак радова се очекује у 2022. години. Потом, 2023. године крећу радови на сектору 2, то је наш сектор, од Адрана до Крушевца и у тој зони у наредне две године ће бити завршен цео тај потес и биће ауто-пут пуштен. Што значи, 2024. година би требало да буде година када ће Моравски коридор бити у потпуности завршен, чиме ћемо ми имати ту комуникацију коју већ дуго година сањамо. Велика је улога, велико залагање Општине Врњачка Бања и службеника Општине који су опредељени за рад на овом послу, велика подршка Општинске стамбене агенције и других релевантних институција. Ово је заиста велики и обиман посао, али схватајући тежину овог посла и важност за Врњачку Бању, ми смо, наравно, дали свој допринос и максимум и радићемо и даље по том принципу, а све са жељом да Врњачка Бања добије ауто-пут и излаз који ће бити у зони између Новог Села и Врњаца где ће буквално на 500 метара бити удаљеност изласка на магистралу до нашег кружног тока у Врњцима чиме смо смањили улазак у Врњачку Бању, на неки начин на минимум. Закон о саобраћају налаже да од кружног тока до излаза мора бити одређена дистанца тако да је све то упаковано и све је добро разрађено. Имаће неколико подземних пролаза испод ауто-пута за грађане који живе у Вранешима, Подунавцима и Грачацу и другим местима због обрадивости њихових површина и могућности комуникације, тако да људи не треба да брину у том домену. Сматрам да је локална самоуправа била на страни наших грађана, да су сви више од очекиваног износа наплатили своје имовине и да су тај новац, надам се, паметно уложили у неке друге некретнине, евентуално у неке послове које су радили, рекао је Ђуровић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ