На фотографији: Свечана седница СО Врњачка Бања поводом Дана општине

Свечана седница СО Врњачка Бања

Мила Васојевић

У част и захвалност медицинарима

У сали „Цептер“ хотела, поводом Дана општине Врњачка Бања, 14. јула одржана је свечана седница. Овој свечаности присуствовале су делегације општина и градова из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине – представници братских општина Будве, Берана, Жабљака, Звечана, Кучева и пријатељских Сремских Карловаца, Шавника и Живинаца. Испред Владе Србије, гост на свечаној седници био је Томислав Момировић, министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, државне секретарке Милана Ракић и Маја Мачужић Пузић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сандра Недељковић из Канцеларије за јавна улагања, Антонио Ратковић, председник СКГО и његов заменик Ђорђе Дончић, Небојша Симовић, начелник Рашког округа са сарадницима, затим председници и градоначелници општина. На свечаној седници били су представници општинског руководства и одборници, чланови Општинског већа, представници Војске и Полиције, приватни предузетници, директори јавних предузећа и установа, као и просветни, здравствени, културни и спортски радници.

Програм је отпочео химном „Боже правде“ у извођењу врњачког хора „Абрашевић“, који је и за крај седнице извео песму „Ово је Србија“ под диригентском палицом Милутина Предолца.

Хор Абрашевић изводи химну

Дан општине, 14. јул, суграђанима је честитао Иван Радовић, председник Скупштине општине Врњачка Бања.

– Даме и господо, част ми је да Вам, у име Скупштине општине пожелим добродошлицу на нашу свечану седницу поводом Дана општине Врњачка Бања. Изражавам велику захвалност што сте се одазвали нашем позиву и својим присуством увеличали важан дан за Врњачку Бању.

Поздрављам и овогодишње добитнике признања и награда које је доделила Скупштина општине Врњачка Бања. Награђени су, свако у свом домену, допринели развоју наше Општине, очувању и промоцији доброг угледа како у земљи тако и у иностранству. На овај свечани дан, пред нашим суграђанима, руководством општине и вама драгим гостима, желимо да им одамо признање за рад и залагање, који су уложили како би постигли завидне резултате и дали лични пример у подизању стандарда и очувању вредности Врњачке Бање.

На данашњи дан, важно је да се подсетимо да су некада умни људи, визионари формирали друштво са циљем размене идеја, искустава и унапређењу услуга и стандарда нашег места.

Четрнаестог јула пре 153. године формирано је Основателно фундаторско друштво кисело-вруће воде у Врњцима –  као прва туристичка организација на Балкану која је поставила темеље развоја Врњачке Бање као туристичког места. Поносимо се чињеницом, што више не морамо да говоримо о златним временима и просперитету који је некада имала Врњачка Бања, већ смо у прилици да живимо у времену њеног новог узлета.

Али имали смо веома тешку годину која нам је свакодневно доносила нове изазове и неизвесност. Заједничким залагањем свих успешно смо превазилазили препреке. Година за нама нас је учинила одговорнијим, хуманијим и усмеренијим једне на друге. Врњачка Бања је успела да и у време пандемије корона вируса и ванредног стања остане сигурно и безбедно место, не само за грађане који у њој живе, већ и све госте који у њу радо долазе.

Поштовани, Дан општине, обележавамо у лепшој и уређенијој Бањи.

Руководство општине је у складу са својим планом и датим обећанима, уз несебичну помоћ Председника Републике Србије, Владе Републике сигурним корацима наставило да развија своју привреду, обнавља и гради нову инфраструктуру, добија нове садржаје и постаје место бољег, квалитетнијег и угоднијег живота.

У име Скупштине Општине Врњачка Бања, у моје лично име, у име одборника овом приликом захваљујем се свима који свакодневно дају свој допринос да наша Општина постане препознатљивија као сигурно место одмора, здравља, и уживања. У то име свим грађанима Општине Врњачка Бања честитам Дан Општине.

Председник СО Врњачка Бања – Иван Радовић

Уследио је петоминутни филм у којем је приказано шта се то у Врњачкој Бањи у протеклој години градило.

О реализованим инвестицијама говорио је Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања у свом обраћању.

– Овогодишњи Дан општине Врњачка Бања обележавамо у лепшој Врњачкој Бањи која сигурним корацима оснажује своју привреду, обнавља и гради нову инфраструктуру, добија нове туристичке садржаје и постаје место бољег, квалитетнијег и удобнијег живота. Био бих задовољнији када би се сами Врњчани мало више хвалили и поносили  нашом Врњачком Бањом, јер наша Бања то заслужује.

Иако развој у великој мери Врњачка Бања дугује природи која ју је великодушно обдарила лековитим водама, шумовитим пределима, благом климом, без ентузијазма људи који су умели да те потенцијале ставе у функцију развоја туризма, она данас не би важила за један од најпознатијих и најпосећенијих туристичких центара у Србији са статусом места прве тристичке категорије.

Ове, 2021. године са поносом и пред вама истичем да ништа није немогуће ако се искрено жели и ако се у томе истраје. Испуњена обећања и наше замисли резултат су не само великог труда ове локалне власти, већ и огромне подршке и пружене руке Владе РС, председника Републике Александра Вучића, ресорних министарстава и државних јавних предузећа и институција, као и локалне привреде чија помоћ никада није изостајала и која је увек позитивно одговарала на све иницијативе Општине за реализацију идеја које су на добробит нашег места и наших грађана, рекао је , између осталог, председник Ђуровић.

Председник општине Врњачка Бања – Бобан Ђуровић

Поводом Дана општине Врњачка Бања – 14.јула, за 2020. годину Скупштина општине Врњачка Бања доделила је признања која су уручили председници Иван Радовић и Бобан Ђуровић.

Повеља општине Врњачка Бања уручена је Дому здравља „Др Никола Џамић“. Награду је примила др Весна Малићанин, директорка. Установa Дом здравља је у 2020. години дала немерљив доприносу у сузбијању пандемије вируса САРС-КоВ 2 – Ковид 19, на територији општине Врњачка Бања. Запослени ове установе радили су готово без предаха, што у самој установи, што у Ковид амбулантама у Новом Селу и Руђинцима.Такође, установа је била носилац вакцинације и ревакцинације становништва са територије општине Врњачка Бања и представља пример људског ангажовања и солидарности на делу.

Затим су додељене три плакете са златним амблемом и то:

Специјалној болници „Меркур“ Врњачка Бања за немерљив допринос у борби против пандемије вируса САРС-КоВ 2 – Ковид 19. Уласком у КОВИД режим пословања, руководство установе и запослени, обезбедили су најквалитетнију здравствену услугу уз примену највишег нивоа безбедоносних мера, борећи се даноноћно за здравље грађана оболелих од ове опаке болести. Плакету је примио др. Дејан Станојевић, директор;

Црвени крст Врњачка Бања, због организације велике хуманитарне акције којом приликом су обезбеђени пакети животних намирница и хигијене за преко 2.500 породица које су у стању социјалне потребе и пензионере са нижим примањима, као и 350 таквих пакета у овој години, чиме се на најбољи начин помогло породицама са територије општине Врњачка Бања. Награду је примио Слободан Дишовић. Плакета са златним амблемом је додељена и Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања, која је успела да оформи и одржи у раду јединицу за дијализу, која је упркос свим проблемима који су задесили читав свет због пандемије пандемије вируса САРС-КоВ 2 – Ковид 19, радила без престанка од свог отварања и несебичног доприноса у збрињавању пацијената оболелих од ове опаке болести. Признање је примила др Вања Балшић, директорка.

Додељене су и три плакете са сребрним амблемом: др Кристини Давидовић, субспецијализанту и докторанту радиологије, запосленој у Ургентном центру, Клиничког центра Србије на месту начелника радиологије, асистенту Медицинског факултета у Београду и оснивачу SESIAM удружења за естетску медицину за посвећеност научно-истраживачком раду и доприносу у области савремене медицине; Др Бранку Ђокићу, начелнику Неурологије у Здравственом центрау  „Студеница“ у Краљеву, који је својим личним залагањем допринео лечењу и излечењу великог броја грађана Врњачке Бање, којем смо могли да се обратимо када год да нам је помоћ у лечењу наших суграђана била потребна и Марини Дуњић, архитекти, која је у свом дугогодишњем раду дала изузетан допринос аутентичној архитектонској идентификацији Врњачке Бање као модерне туристичке дестинације. Марина Дуњић је творац идејног решења фонтане „Маријана“, на тргу Славија у Врњачкој Бањи која представља један од симбола Врњачке Бање као туристичког места првог реда.

Поводом Дана општине додељене су четири новчане награде: Фудбалском клубу „Реал“ Подунавци, који је основан 1966. године. Клуб је у овим турбулентним временима, уз много одрицања и напора, успео да избори пласман у Српску лигу Западне Србије, у оквиру којег тренирају селекције сениора, омладинаца, кадета, пионира и петлића (око 80-торо деце у 4 селекције); Теодори Ђорђевић, врњачкој спортисткињи и првакињи Србије у џудоу у категорији 63кг+; Симони Јаћимовић, студенткињи генерације са просечном оценом 10 и на основним и академским студијама на катедри за прехрамбену технологију Пољопривредног факултета у Универзитета у Београду, на којем се налази на докторским студијама, добитници бројних престижних награда и признања, због изузетних резултата у области научно истраживачког рада. и Сари Бабић, ученици генерације и добитници Вукове награде у основној и средњој школи и студенткињи Електротехничког факултета Универзитета у Београду, смер електроника и рачунарство, за укупне постигнуте резултате током школовања, који представљају пример нашим младим суграђанима.

Награђени

Председник општине поводом Дана општине Врњачка Бања – 14. јула, за 2021. годину доделио је захвалнице и то: Мирјани Чеперковић, дугогодишњој активисткињи Црвеног крста и великој хуманисткињи која је преко 50 пута учествовала у акцијама добровољног давања крви; Радивоју Бацковићу, Врњчанину и великом хуманисти за више од 60 учешћа у акцијама добровољног давања крви; Зорану Стаменићу, врњачком џудо тренеру за постигнуте значајне резултате и велики допринос развоју и афирмацији џудоа у Врњачкој Бањи; Милени Чеперковић, пољопривредници из Врњачке Бање за велики допринос развоју женског предузетништва и промоцији пољопривредне производње у области воћарства на територији општине Врњачка Бања; Димитрију Дмитровићу, младом Врњчанину за изузетну посвећеност уметности, чији је резултат велики број награда на литералним и ликовним конкурсима; Поручнику Ненаду Чолићу, помоћнику командира Полицијске станице Врњачка Бања, за исказану храброст и хуманост у раду; Душану Лазовићу и Ивани Радивојевић из Бироа за пројектовање и инжењеринг „Студио архитектон И.Д.“ из Врњачке Бање, за велики допринос архитектонско-урбанистичком визуелном идентитету Врњачке Бање; Др Милану Симоновићу, специјалисти пнеумофтизиологу у Дому здравља „Др Никола Џамић“, за пожртвован рад, хуманост и несебично ангажовање на очувању живота и здравља грађана током пандемије COVID -19; Др Ддушану Купрешаку, cпецијалисти радиологије у Дому здравља „ДрНиколаЏамић“, за пожртвован рад, хуманост и несебично ангажовање на очувању живота и здравља грађана током пандемије COVID-19.; Др Весни Петровић, специјалисти радиологије у Дому здравља „Др Никола Џамић“, за пожртвован рад, хуманост и несебично ангажовање  на очувању живота и здравља грађана током пандемије COVID -19 и Љиљани Чолић, радиолошкој техничарки у Дому здравља „Др Никола Џамић“, за велики допринос и ангажовање на очувању живота и здравља грађана током пандемије COVID -19.

У име свих награђених речи захвалности упутио је Слободан Дишовић из ОО Црвени крст Врњачка Бања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ