На фотографији: Детаљ са завршне конференције

Завршна конференција пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања“

Весна Ђорђевић

Завршна конференција пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања“ организована је 8. јула у Врњачкој Бањи. Пројекат је спровео Центар за децу и омладину Врњачка Бања у партнерству са Западнобалканским институтом Београд и уз партиципацију локалних актера из области школства, здравства, социјалне заштите, удружења грађана и локална самоуправа. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који спроводи  Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.

Конференцији су присуствовали сви учесници пројекта, институције – потписници Протокола из сектора школства, здравства, социјалне заштите, удружења грађана и локална самоуправа.

Проблем којим се бавио овај пројекат јесте ризик од социјалног искључивања деце основношколског узраста. Решење идентификованог проблема, пројекат је понудио у виду увођења нове услуге – туторинга, а завршна конференција била је прилика да се представе постигнути резултати. Презентације су одржали  координаторка – Валентина Крстић и тим лидери тутора волонтера, Татјана Радић Милутиновић и Иван Матић. Интерну евалуацију резултата презентовала је асистенткиња на пројекту Ана Бурмаз Зоговић.

У пројекту су, као корисници, учествовале основне школе „Попински борци“ Врњачка Бања, „Бане Миленковић“ Ново Село и „Бранко Радичевић“ Вранеши, док су виши основци школе „Младост“ у Врњцима прошли обуку за туторе волонтере. Обуку у Центру за децу и омладину прошло је 14 корисника,  са којима је радило 8 тутора волонтера и два тим лидера који су пружали стручну помоћ, савете и инструкције за решавање проблема – потешкоћа у учењу, од немогућности усвајања почетних вештина у читању и писању, рачунању до поремећаја концентрције, проблема у понашању и социјализацији, проблема у ауторитету – већине   разлога који доводе до прераног напуштања школовања.

Иако се пројекат  углавном односио на сектор образовања, од великог значаја је било  укључивање представника свих сектора који су са умреженим ресурсима допринели његовој реализацији, односно остварењу успеха. Уз напомену да је сваки појединац дао  посебан допринос успешности пројекта и показао посебну посвећеност, партнерима на пројекту, потписницима протокола, туторима волонтерима уручени су цертификати.

    Заменик председника Општине, Иван Џатић, са координаторком Валентином Крстић

Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, честитао је координаторки и учесницима на успешно реализованом пројекту, навео да сматра да је квалитетан и потребан, те да има потенцијала да се реализује и заживи и у наредним годинама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ