Завршен упис у врњачке средње школе

Весна Ђорђевић

Кулинарски техничар најтраженији образовни профил

За Угоститељско-туристичку школу из Врњачке Бање важи да је Србија у малом, а од нове школске године то ће бити још наглашеније с обзиром да је од 210 новоуписаних ученика само тридесоторо из Бање. Школа је уписала седам одељења, нема технолошких вишкова и нема потреба за новим кадровима јер остаје исти број ученика колико их је школа имала и прошле школске године  – ово су резултати уписа 2021. после другог уписног рока. Кулинарски техничар је „звезда“ уписа јер је од 60 ученика чак 59 уписано са првом жељом, а први на листи има 96 бодова од могућих сто.

-На основу листе поднетих жеља, 10. јула објављена је расподела ученика по школама и профилима. По овој расподели у УТШ остало је једно место код посластичара, једно код угоститељских техничара и пет код конобара. Упис је у школи обављен 12. и 13. јула, а од 12. до 18. онлајн. Паралелно у том периоду попуњавала се и листа жеља за други круг и резултати су објављени 15. јула. После другог уписног рока у школи је остало четири слободна места у одељењу конобара, каже директорка Јелена Спасојевић.

 Од 1. септембра тамо где има места, директорка може да упише нове ученике. До сада је за накнадни упис захтев поднело 27 родитеља, односно деце. То значи не само да ће ова четири места бити попуњена, већ да постоји листа чекања уколико се неко од уписаних одлучи на повлачење докумената (директор нема права да упише преко одобрене квоте)

Једина новина са којом ће почети школску годину јесте кулинарски техничар који од ове године иде по новом наставном плану и програму

Гимназија добила на квалитету изгубила на квантитету

Гимназија Врњачка Бања уписала је ове године три одељења, односно једно мање од планом предвиђеног броја. Иако бројке показују да је интересовање свршених основаца за ову школу било мање, она је и даље прва жеља младих Врњчана са високим просеком из основне који планирају да стекну академско образовање.

-Наша школа је уписали три одељења – 20 ученика у природно-математичко одељење са просеком бодова 87,53 и сви су са територије наше општине; 23 у општи тип и сви  су уписани са првом жељом, просек бодова је 79,42 што је јако висок просек и у односу на прошлу годину; друштвено-језички смер уписало је 17 ученика,а 74,78 је просек бодова. Од укупног броја ученика 93,22 посто је са територије Општине Врњачка Бања што је добар знак да Гимназија мора да опстане јер је то ипак једна велика популација младе деце која треба да живе и школују се у свом месту наредне четири године, каже Дојна Стодић, директорка Гимназије. – Били смо свесни да излази генерација далеко мања од прошле године и да постоје нови трендови, односно да се велики број ђака одлучује за приватне школе и неке друге средње стручне. Државна матура није заживела, а она ће једног дана бити прекретница у корист гимназија јер ће људи са државном матуром лакше долазити до својих универзитетских диплома, односно до уписа на жељени факултет.

Губитком једног одељења губи се и норма часова. Школа је спровела поступак рангирања кандидата, прављења листе технолошких вишкова, а по завршетку процедуре покушаће да збрине оне који су остали без одређеног дела норме.

– С’ обзиром да је гимназија реформисана и да су уведени изборни програми који су саставни део наставе, наш колектив ће доста безболно проћи – одређене колеге које раде у две школе имаће техничке могућности да норму допуне у другој школи у којој раде, а остали ће кроз изборне предмете надокнадити разлику у часовима, појашњава ситуацију директорка.

Са овим уписом добило се на квалитету, а изгубило на квантитету, наводе у Гимназији.

-Имајући у виду да нам и следеће године долази генерација са малим бројем деце, можда је реално да планирамо упис три одељења, а школа ће покушати да направи нека специјализована одељења и тражи верификацију, јер верујемо да са паметном уписном политиком и трудом свих колега можемо да учинимо да већи број деце остане у нашем месту бар током средњошколског образовања, наводи директорка и наглашава да је податак да су ученици ове школе заузели сам врх на листама државних факултета приликом последњег уписа најбољи гарант квалитета рада са ђацима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ