Једини прави 45. Фестивал филмског сценарија

ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ОД 13 ДО 18. АВГУСТА

Врњачке новине

Почетак Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи се везује за 1974.годину, када се после полемике у филмској јавности обелоданила чињеница да је сценаристика најслабија тачка домаћег филма и да сценарију није дато достојно место. У исто време је у Врњачкој Бањи постојала смотра „Југословенски филм у акцији“ која је имала своју стручну трибину. Два факата – криза сценарија и постојање смотре су биле пресудне за стварање правог фестивал који је јасно еснафски профилисан и јединствен у свету – Фестивал филмског сценарија. Иницијатори покретања су били Културни центар Врњачке Бање, Удружење филмских аутора и Удружење филмских глумаца. Непосредни иницијатори су били Бошко Руђинчанин, Миомир Стаменковић, Велимир-Бата Живојиновић, Васиљка Богићевић и Душан Перковић. Досадашњи резултати Фестивала нису ни мало скромни. За четрдесет и четири године, у такмичарској конкуренцији је приказано више од 450 филмова, одржано четрдесет и четири симпозијума посвећених сценаристичким проблемима који имају далекосежан значај не само за смотру у Врњачкој Бањи већ и за целокупну домаћу кинематографију. Поред званичног такмичарског програма, Фестивал филмског сценарија је без обзира на кризу у кинематографији и друштву увек имао и понеки значајан пратећи програм, међу којима је и чувена ,„Летња школа филмске драматургије“ која се одржава од 1996.. па до данас и чији је циљ да споји студенте драматургије из региона који би, удруженим снагама уз помоћ Ментора (искусног лица), развијали своје приче за будуће филмове.
Одлуку о три најбоља сценарија на овогодишњем Фестивалу филмског сценарија донеће жири у саставу Ивана Вујић, Александар Ђаја и Радослав Зеленовић, док ће награду традиционално доделити и жири новинара. За разлику од претходних година и публика ће бити у прилици да одабере свог фаворита, а награда “Михићево златно перо”, која је установљена прошле године, биће додељена за допринос сценарију у националној кинематографији.
По угледу на фестивале у Берлину, Кану и Риму, у Врњачкој Бањи ће ове године први пут бити уприличен дефиле учесника црвеним тепихом на Тргу културе, који се налази у подножју Летње позорнице “Данило Бата Стојковић” на којој ће бити презентована домаћа филмска остварења настала између два фестивал.
Једини прави 45. Фестивал филмског сценарија ће бити отворен 13. августа 2021. године, пројекцијом филмова “Нечиста крв: Грех предака” и “Јужни ветар 2: Убрзање”. Током фестивалских дана, који ће трајати до 18. августа публика ће бити у прилици да види и филмска остварења: Оаза, Жив човек, Име народа, Лихвар, Пролећна песма, Викенд са ћалетом, Једини излаз.
Поклоници седме уметности ће имати прилике да се упознају са преко 300 гостију који ће присуствовати фестивалу (Светлана Цеца Бојковић, Мики Манојловић, Милош Биковић, Катарина Жутић, Ненад Јездић, Анђелка Прпић, Миодраг Радоњић, Анђела Јовановић, Стеван Пиале, Драгана Мићаловић…).
Пратећи програм чиниће: Школа филмске драматургије, Школа филмске критике, радионица “Како се гледа филм”, Симпозијум о документарном опусу „Чешке школе, кабаре “Цимет и ванила” и “Да, то су били дани”, програм “Преко плота“, концерт Мине Лазаревић и музичко-поетско вече “Награђенима у част”, у ком ће између осталих, учествовати Горица Поповић, Жарко Степанов, Андреј Шепетковски, Марко Гверо, Миљана Гавриловић и др.
Поводом Фестивала филмског сценарија, Општина Врњачка Бања и Установа Културни центар Врњачка Бања презентују Јавни конкурс ради прикупљања предлога за финансирање пројекта “Најбољи оригинални сценарио”, чија је реализација предвиђена у 2021/22. години. Рок за подношење пријава на конкурс почео је 10.07., а завршава се 30.08. 2021. године. Победнички сценарио ће бити реализован у дугометражни играни филм у Аполон продукцији и увршћен у такмичарски програм наредног Фестивала филмског сценарија. Право учешћа на конкурсу имају свршени драматурзи, студенти драматургије и сви они који су вешти у писању, који имају добру идеју, а да су из Србије. Сценарио који је предмет пријаве доставља се у електронској форми (ПДФ, WОРД) на е-маил адресу: jedinipraviffs@gmail.com или поштом на адресу Културни центар Врњачка Бања, Врњачка 20, 36210 Врњачка Бања (са жигом датума, најкасније до 30. јула 2021. године). Резултати јавног конкурса ће бити објављени на звнаичном сајту фестивала, као и на иснтаграм профилу фестивала, најксаније 60 дана од завршетка подношења пријава.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ