ОТВОРЕН 45. ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА

Аутор:Весна Ђорђевић

Врњачки Фестивал филмског сценарија добио је свечаност адекватну прослави четрдесет и петог рођендана! Црвени тепих и шпалир заљубљеника у седму уметност кроз који је продефиловала плејада славних глумаца, до последњег места попуњен Амфитеатар „Данило Бата Стојковић“ и премијере.

Свечано отварање почело је интонирањем државне химне, да би потом глумачки пар у улози водитеља, Драгана Мићаловић и Стеван Пиале, позвали присутне да минутом ћутања одају пошту последњем од петоро оснивача ФФС, Бошку Руђинчанину.

Многобројној публици најпре се обратио и пожелео добродошлицу председник Општине, Бобан Ђуровић:

-Покушали смо да овај наш фестивал подигнемо за степеник више и потрудили се да се приближимо Канском, Берлинском, Фестивалу у Риму. Преко 150 глумаца и још толико сценариста, редитеља, филмских радника који ће током фестивалских дана проћи кроз овај храм културе који смо за њих градили чини нас поносним. Поносан сам што заједно радимо – општина, Културни центар, Туристичка организација, привредници, на изградњи једног бренда. Сигуран сам и верујем да ће мо у наредним годинама све више напредовати. Радујем се свим новим пријатељствима и желим нове успехе за добробит наше Бање.

Милош Биковић

Од ове године установљена је и  награда „Златно перо“ за животни допринос, која је посвећена нашем недавно преминулом великану филмске и телевизијске драматургије, Гордану Михићу, који је на Фестивалу филмског сценарија осам пута награђиван. Жири у саставу Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић донео је одлуку да прву награду за изузетан допринос филмском сценарију додели  једном од највећих синеаста које је ова земља изнедрила, сценаристи и редитељу, Горану Марковићу. Никодијевић је Михићево „Златно перо“ предао Марковићу који је после речи захвалности и званично отворио 45. Фестивал филмског сценарија:

-Дирнут сам због награде јер сам Гордана Михића познавао и веома уважавао, а затим, што сам овде од првог фестивала. А то је 45 година, што је прилично. Лепо је што овај фестивал траје четири и по деценије и надам се да ће доживети своју пуну зрелост, а потом и старост.

После спектакуларног ватромета, прве вечери фестивала, публика је могла да погледа два филма: „Нечиста крв – грех предака“ редитеља Милутина Петровића по сценарију Војислава Нановића, у адаптацији Милене Марковић; и филм „Јужни ветар – убрзање“ редитеља Милоша Аврамовића по сценарију Петра Михајловића и Милоша Аврамовића.

Публика је громогласним аплаузима наградила екипе оба филма који су се поклонили љубитељима седме уметности на амфитеатру, а глумцу Милошу Биковићу уручен је златник Цара Константина за изузетан допринос фестивалу. Биковић је у прву посету Врњачкој Бањи дошао поводом српске премијере филма „Јужни ветар – убрзање“.

Двадесет и две новинарске екипе испоштовао је Биковић у Хотелу „Соларис“ непосредно пре отварања Фестивала.

-„Јужни ветар – убрзање“ има пред собом задатак да надмаши више од милион гледалаца колико је имао први део. Циљ смо високо поставили и мислим да ће мо га достићи. После европске премијере у Пули и српске у Бањи, следи хуманитарна пројекција у Нишу и Књажевцу, а дистрибуција почиње на јесен. Што се изазова тиче, мени је то био тркачки мотор јер га нисам возио пре. Постојала је нека количина трикова које сам морао да изведем јер је једноставно много боље када се у кадру види да то ради глумац, уверњивије је, рекао је Биковић.

Чињеница да се за српску премијеру филма у Бањи тражила карта више и да су се тим поводом на сцену вратили тапкароши, улива наду, закључује популарни српски глумац.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ