ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ РУСКОГ ГРАДА ПУШКИН ЗАВРШИЛА ПОСЕТУ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Марина Ст. Јанковић

ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА ОБОСТРАНО ЗАДОВОЉСТВО

Чланови делегације из Русије: Каратуев Артем Михајлович, начелник управе Општине Пушкин, Зверев Антон Павлович, заменик директора ПЈСЦ „Росети Лененерго“, „Дирекција објеката у изградњи“ Санкт Петербург и његов помоћник Флеганов Алексеј Александрович били су 25. октобра гости преседника врњачке Општине Бобана Ђуровића  и председника СО Ивана Радовића.

У председниковом Кабинету вођен је срдачан и конструктиван разговор уз међусобну промоцију Врњачке Бање и Пушкина. Састанак је резултирао са конкретним договором о формирању радне групе која ће оперативно деловати на спровођењу договора о промоцији Врњачке Бање туристима и инвеститорима из Русије.

Пушкин је град у северозападној Русији који спада у административни округ Санкт Петербург, од чијег центра је удаљен 25km. Основан је 1710. године. До 1917. звао се Царско Село, а од 1937. године зове се Пушкин, у знак обележавања 100 година од смрти Александра Пушкина. Има више од 90.000 становника. Пушкин је зелени град, на сваког становника има 400 стабала дрвећа, Има пет паркова, најмањи од 40 а највећи од 400 хектара. Има три замка, летње царске резиденције. Годишње га посети четири милиона туриста, махом домаћих гостију, као и Кинеза и других. Главна знаменитост града Пушкина је завичајни музеј Царско Село. У центру града се налази Катаринин дворац – летња резиденција руских царица. Чувена Ћилибарска одаја опустошена је за време Другог светског рата, али је касније реконструисана и отворена за посетиоце. Одмах уз дворац је саграђен Царскоселски лицеј, у коме се школовао познати руски песник Александар Пушкин.

Један од царских двораца у Пушкину

Поносни смо што су представници Пушкина у гостима у Врњачкој Бањи. Наша идеја одавно је била да се повежемо са градовима, институцијама у Русији, Москви и Санкт Петербургу. Са Москвом смо имали конекције у домену туризма, на сајмовима туризма. Као туристичко место видимо велики потенцијал за довођење Руса, управо из области Санкт Петербурга, рекао је Ђуровић и гостима из Русије дао краћи приказ Врњачке Бање који је био употпуњен промотивним филмом.

Захвалио бих се на дочеку који сте нам приредили у Врњачкој Бањи, не осећамо се као да смо у другој држави. Од првог момента када смо ушли у Врњачку Бању, дојмила нас је и изазвала топло осећање у нама. Видимо да се о граду води рачуна, да је сређен. Вас је природа обдарила, тако да имате и планине и реке, док је код нас све то творевина људских руку.

Нека ово буде јединствени моменат да ви и ја станемо као зачетници нашег будућег зближавања. Жељни смо сарадње и учествоваћемо у свим пројектима где нас позовете, рекао је Каратуев Артем Михајлович.

Ђуровић је нагласио да очекује подршку у смислу да се Врњачка Бања појави на руском великом тржишту као туристичка дестинација за довођење туриста, али и као дестинација за улагања на Гочу и у Бањи, у виду хотела, руских села и сл.

Најпре смо се са председником Општине Врњачка Бања договорили да ћемо формирати радну групу која ће већ од сутра преузети све обавезе по питањима која смо данас разматрали. Надамо се да ћемо имати подршку вашег Факултета. Код нас постоји Катедра за туризам и надамо се да ће представници са ова два факултета израдити посебну методологију како бисмо на најбољи начин остварили све задатке ове радне групе и међусобну сарадњу, изјавио је новинарима Каратуев Артем Михајлович, након састанка.

Председник Ђуровић истакао је на крају састанка да се Врњачка Бања јавља као једна нова дестинација, као алтернатива Карлових Вари, далеко блискија са руским народом, примамљивија и да Врњачка Бања има шта да понуди туристима из Русије. Он је изразио очекивање да ће Врњачка Бања са својим потенцијалима заокупити интересовање будућих туриста из Русије, али и будућих улагача.

Претходно, првог дана посете, 23. октобра, гости из Русије обишли су најпре бивету „Топла вода“, затим велнес центар „Fons romanus“ у згради Термоминералног купатила, а након тога Замак културе. Њих је дочекао помоћник председника Општине Милутин Думановић. Другог дана посете, делегација руског града Пушкин, у прaтњи одборника СО Врњачка Бања, Срђана Удовичића, обишла је манастир Жичу, упознала се са планином Гоч и Кедар селом које се налази на овој планини, да би на крају дана посетила и Винарију Грабак.

Трећег, последњег дана своје посете Врњачкој Бањи, делегација града Пушкин, након састанка са председником Општине Бобаном Ђуровићем и председником СО Иваном Радовићем, посетила је Факултет за хотелијерство и туризам, након чега је обишла хотеле Тонанти, Парк, Слатина и Врњачке терме.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ