ПРОЈЕКАТ „ТУРИЗАМ – ПАСОШ МИРА“

Весна Ђорђевић

МОСТ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОСТАР И ВРЊАЧКУ БАЊУ

Регионална канцеларија за сарадњу младих RYCO промовише помирење међу младима, подстиче толеранцију и разумевање, односно нуди прилику за бољу сарадњу младих из региона Западног Балкана кроз програме омладинских размена. На конкурс за 2021. годину, Угоститељско-туристичка школа са домом ученика из Врњачке Бање пријавила се  са ЈУ Средњом машинско-сабраћајном школом из Мостара у Босни и Херцеговини са којом је склопила партнерство.

Сарадња наше две школе базираће се на пројекту који носи назив „Туризам – пасош мира“. Циљ пројекта је да се ученици и наставници две школе упознају, друже, размене знања и искуства у раду, те на тај начин стекну нова пријатељства и добију прилику да путују и виде неке друге културе у свом окружењу, каже директорка УТШ Јелена Чеперковић.

Почетком септембра, током посете делегације из Мостара Врњачкој Бањи, дефинисани су детаљи сарадње, а споразум потписан месец дана касније у Мостару.

Упркос различитим образовним профилима, овај пројекат и туризам повезаће школе у Мостару и Врњачкој Бањи. Осморо ученика наше школе током боравка у Мостару, осмислиће сувенире под надзором наставника струке који познају одлике доброг сувенира, које ће  потом тамошњи ученици израдити на одговарајућим машинама. Стари мост и Крива ћуприја симболи су Мостара, а Мост љубави са још пар тематских мостова синоним за Врњачку Бању, па смо одлучили да управо мост буде оно што ће нас повезивати, објашњава директорка и додаје -Током седмодневног боравка десеточлане делегације из Мостара у нашој школи радиће се на брошури која ће имати облик и димензије пасоша, с тим што ће једна корица изгледати попут пасоша Републике Србије, а друга Босне и Херцеговине. Унутрашњост ће бити изпечатирана, а сваки печат представљаће једну знаменитост Мостара односно Врњачке Бање.

Ученици ће имати и радионице (између осталих и за израду лицидерских срца), едукације, туристичке туре, презентације две туристичке дестинације, а потписивање Споразума о сарадњи је само почетак заједничког рада.

Бирамо по осам ученика из сваке школе, наравно најуспешније, али ће приоритет имати они маргинализовани (социјални статус, без родитеља, етичка припадност, ученици са посебним потребама, они који нису имали прилике да путују). Њима ће овај пројекат дати на важности и могућност да се докажу и ураде нешто за своју локалну заједницу и друштво у целини. Наша највећа жеља је да ова сарадња изгради чврсте темеље пријатељства за све младе људе са ових простора, закључује директорка Угоститељско-туристичке школе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ