9. СЕДНИЦА СО

Аутор:Мила Васојевић

УСВОЈЕН ТРЕЋИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Девета седница Скупштине општине која је одржана 19. новембра у великој скупштинској сали одликовала се добром организованошћу и високим степеном сагласности одборника јер су махом гласали једногласно. Седницу је водио Иван Радовић, председник Скупштине општине. Отварајући седницу констатовао је да седници присуствују 23 одборника, оправдано су били одсутни Катарина Ђорђевић и Војислав Вујић. Уследило је усвајање записника са претходне седнице, изнети су предлози за допуну дневног реда након чега је Дневни ред и усвојен. Већ је постала традиција да се минутом ћутања ода почаст свим преминулим Врњчанима између два скупштинска заседања, овај пут с посебним пијететом почаст је одата Драгу Поповићу, некадашњем председнику скупштине општине, као и одборнику у више наврата. Међу одборницима и колегама био је омиљен због своје одмерености и уважавања свих како из своје странке тако и из супарничких партија. Почаст је одата и младој Ани Пецић Јеротијевић која је у више наврата обављала дужност члана више општинских комисија у својству стручног лица.

Пре преласка на дневни ред, председавајући седницом Скупштине општине позвао је др Весну Малићанин, директорку Дома здравља „Др Никола Џамић“ да информише јавност о ситуацији услед пандемије Ковид 19.

–  Тренутна ситуација у Врњачкој Бањи је доста добра у односу на претходних пет, шест недеља када смо имали од 50 до 60 оболелих. Цифре и бројке су у паду па смо из тог разлога затворили Ковид амбуланту у Руђинцима. Пуним капацитетом и даље раде рендген и лабораторија. У ситуацијама када се Ковид деси наши суграђане се збрињавају у веома кратком року. Са овог места апелујем да се грађани јављају у Ковид амбуланту у Новом Селу чим примете неке од симптома. Такође, апелујем иако свако има право на своје мишљење, да се грађани вакцинишу. У Врњачкој Бањи је првом вакцином вакцинисано 40 одсто грађана, другом 21 одсто, а трећу дозу примило је 17 одсто наших грађана. Исто тако подсећам да грађани могу да изаберу вакцину с којом ће се вакцинисати  с тим што се за фајзер, спутњик 5 и модерну морају направити групе, како би се искористила комплетна доза вакцине, рекла је др Весна Малићанин и обавестила да ће у Врњачкој Бањи бити постављен манограф где је циљ контрола жена старости од 49 до 69 година ради раног откривања карцинома дојке.

Прва тачка односила се на разрешење Мине Величковић из Врњачке Бање. Њој престаје мандат одборника у Скупштини општине Врњачка Бања пре истека мандата због подношења оставке.  Потом је Верификациона комисија у саставу: Милан Плањанин (председник), Весна Бурмазовић и Обрад Радуловић која је предложила Скупштини да се мандат потврди Наташи Трифуновић са листе „Ивица Дачић-СПС-ЈС-Драган Марковић Палма“. Наташа Трифуновић положила је заклетву након чега је постала пуноправни одборник Скупштине општине Врњачка Бања.

Одборници су на седници Скупштине општине једногласно усвојили трећи ребаланс Одлуке о буџету општине Врњачка Бања за 2021. годину после усвојеног закључка Општинског већа  и после одржане јавне расправе. Известилац по овој тачки био је Зоран Дунић, руководилац Одсека за буџет и финансије. Према његовим речима измене се врше у мањем обиму (0,7%), јер је увећана приходна страна од убраних боравишних такси и од повећаних пореза на имовину.

–  Трећим ребалансом у 2021. години се врши усклађивање висине расходне стране према планираним приходима. Ефекат овог ребаланса од 12 милиона динара распоређује се у текућу буџетску резерву која сада износи 31.300.000 динара како би се створио основ за сигурност реализације планираних активности у 2021. години, рекао је Дунић.

Усвојен је извештај о остварењу прихода и извршењу расхода буџета општине В. Бања у периоду од 1. јануара до 30. септембра 2021. године а на основу закључка Општинског већа и препоруку Бањског одбора.

Код Одлуке о  доношењу Измена и допуна Плана  генералне регулације општине В. Бања, у дискусији је учествовао одборник Родољуб Џамић који је констатовао да је након могућности једномесечног увида пристигло 240 примедби на план, док ни један предлог или примедба није пристигла на студију из области екологије о заштити животне средине. Другим речима људи су се бавили наменом парцела руковођени свако својим интересом, док је питање од општег интереса остало по страни.

Одлуку о изменама Плана општег распореда места за постављање монтажних објеката и мобилијара на јавним површинама образлагао је Бранислав Бежановић, директор Општинске стамбене агенције. Осим што се додаје једна тезга 2х1м за продају погачица већих измена нема. Новину представља то што ће сликари са својим штафелајима имати две локације, лети или тачније од 15. априла до 31. октобра преко пута Хотела „Променада“, а у зимском периоду радиће на Тргу културе испред бисти наших револуционара.

Из образложења Саше Радисављевића, секретара СО, сазнајемо да су се стекли сви услови за оснивање „Центра за развој иновативних делатности“ у форми једнодомног друштва са ограниченом одговорношћу што су одборници и прихватили. У вези са овом је и следећа тачка о посебном програму субвенција за иновације  на подручју општине В. Бања у износу од 2.192.000 динара.

На седници је донета и Одлука о изменама и допунама Одлуке о проглашењу шума за заштитне. Према речима Саше Радисављевића  промене се односе на техничка питања јер многе парцеле нису уписане у претходном попису. Формираће се општинска комисија коју ће чинити представници Општинске управе, „Белог извора“ и Шума „Гоч“ која би питање заштитних шума требало у потпуности да реши.

Одборници су дали сагласност за извођење радова на инвестиционом одржавању пословног објекта – ресторана у склопу објекта „Коцка“. По овој тачки говорио је председник општине Бобан Ђуровић. Он је рекао да ће се терени оградити да ће се радити улица испред и иза „Коцке“ те да ће се урадити и адекватно осветљење како овог објекта тако и Спортске хале Врњачка Бања.

Уследило је десетак тачака отуђења и прибављања земљишта ради формирања парцела на захтев појединаца или правних лица. Ради се о мањим површинама, од којих се не могу формирати засебне парцеле како је известио Славиша Пауновић, начелник Општинске управе.

У оквиру тачке избор и именовања поред замене појединих чланова школских одбора и замене појединих чланова комисија за директора ЈП Шуме „Гоч“ изабран је Ивица Лазаревић, дипломирани инжењер шумарства.

У оквиру тачке одборничка питања, одборник Родољуб Џамић упитао је када ће се средити и осветлити простор око зграде бившег „Комитета“ и када ће се осветлити мост преко Мораве. На ово питање одговорио му је председник Ђуровић, да ће простор око „Комитета“ бити сређен до краја године, а да ће Општинска стамбена агенција урадити пројекат за осветљење моста.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ