МАРИЧИН СВЕТ ИЛУСТРАЦИЈА

Марина Ст. Јанковић

БУДИ МАШТУ НАЈМЛАЂИХ

Наша млада уметница Марица Кицушић наставља да гради успешну каријеру илустратора. Ове године штампано је неколико дечјих књига које је Марица илустровала неодољивим, њој својственим цртежима, а једна од издатих књига је и награђена. Реч је о књизи „У потрази за сунцем“ ауторке Иване Лукић која је освојила награду дечије критике „Доситејево перо“. Више од стотину деце жирирало је најбољу дечју књигу и изразило своје мишљење и суд у име својих вршњака о ономе што је за њих написано. Посебну вредност књиге чине предивне илустрације Марице Кицушић. Њен јединствени илустраторски сензибилитет поклопио се са захтевношћу текста, па смо као одговор добили измаштане пределе и ликове који на прави начин прате причу Иване Лукић. Пуне колорита и необичне симболике, ове илустрације на себи дуго задржавају поглед читаоца који ту може пронаћи и препознати вишеслојна значења која ова књига носи. За Марицу је велико признање чињеница да су њени цртежи из ове књиге нашли пут до оних којима је намењена и да су илустрације освојиле компетентан жири.

Илустрација из књиге „Како је Века вештица заволела бајке“

„Речник словенске митологије“ и „Речник српских митолошких бића“ написала је Тамара Лујак како би данашња деца упознала домаће митове. Ала, баук, виле облакиње, вампир, Дажбог, Перун, Стрибог, Суђаје, тодорци, чини… представљени су виђени оком Марице. Божанства, чудовишта, бића и појаве из ових књига одишу суптилношћу, а пре свега оригиналношћу остварене Маричине замисли. Њен измаштани свет привлачи пажњу на први поглед, а потом везује пажњу и посматрача наводи на други и трећи поглед, колико год му буде потребно да заокружи свој доживљај о представљеном бићу, да разоткрије вео тајне који скрива српска митолошка бића.

– Дешава се на пример да једно божанство има неколико назива, или да се више божанстава преплиће са истим карактеристикама, тако да онај који се први пут сусреће са тим може да буде доста збуњен. Мени је зато као илустратору било остављено да та божанства измислим или да оставим неки свој утисак у тим књигама, у тим причама… Срећом су Тамарине приче доста садржајне и богате и маштовите, да су ме са лакоћом увеле у тај мистични свет словенске митологије да сам одатле могла да извучем неке своје утиске, каже Марица која се већ десет година бави илустровањем дечјих књига. Она успешно ради и 2Д анимацију и ради на кратким анимираним филмовима, у Словенији где тренутно живи.

Марица Кицушић је илустровала и књигу „Путовање по Србији“ Симеона Маринковића, као и карту планинских врхова Србије чији су је чудни и духовити топоними посебно инспирисали.

За млађи узраст из Креативног центра долази интересантна књига „Како је Века вештица заволела бајке“.

Када добијем текст за илустровање, задубим се у причу, процењујем динамику, тон, атмосферу, стил писања, то све обликује сцене у мојој глави, али често предодреди и колико ћу прилагодити стил и изведбу.

Тако смо се ауторка Ана Драговић Дрљевић и ја сложиле, да би уз ову, емотивну али врло динамичну и поучну причу најбоље легле ручно осликане илустрације у акварелу. Тако су се уз весели наратив најбоље уклопиле ведре боје, духовите сцене и упечатљиви ликови.

Сматрам да је ова књига сјајан пример надопуњавања текста и цртежа у дечијој причи рекла нам је Марица Кицушић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ