32. ЗБОР УГОСТИТЕЉСКО-ТУРИСТИЧКИХ РАДНИКА, УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА СРБИЈЕ

Весна Ђорђевић

ВРЊАЧКА ШКОЛА СВЕУКУПНИ ПОБЕДНИК

Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање свеукупни је победник 32. Збора угоститељско-туристичких радника, ученика и студената Србије чији је домаћин била Врњачка Бања 23. и 24. Новембра.

Манифестација са дугом традицијом организује се и траје од 1969 године. Такмичење се одвија у свим сферама угоститељско-туристичке делатности (гастрономија, ресторатерство и хотелијерство), а има за циљ презентовање нових достигнућа у области гастрономије и услуживања, унапређење квалитета услуге и понуде, као и унапређење кадрова. Врњачка Бања се ове године нашла по осми пут у улози домаћина, поприште дешавања био је Хотел „Банбус“, док је традиционални покровитељ  дводневне манифестације Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

– Наше школе редовнио учествују на међународним такмичењима, а комплетно то искуство они пресликавају на наш Збор, па овде увек видимо неке новитете. Јако ми је драго што се све наше школе одазивају позиву  и учествују на збору јер је јако битно да ваљано образујемо нашу децу,наводи Драган Цветковић, председник Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије који је организатор Збора заједно са Удружењем за очување, унапређење и развој угоститељства и туризма Републике Србије. -Били смо забринути због комплетне ситуације са короном, али је коначан резултат сјајан. Послужило нас је и време, домаћин је био одличан у својој улози, док су ученици (на које смо с намером и ставили акценат ове године) показали невероватне резултате.

Број учесника је због епидемије короне редукован, па је своја знања и вештине у такмичарском и ревијалном делу показало и одмерило 80 учесника из целе Србије –  ученика средњих школа, студената високих хотелијерских школа и факултета, као и запослене у туристичкој и угоститељској привреди .

– Збор је централна манифестација за све који нешто значе у угоститељству и туризму. На Збору се показује оно најбоље што постоји, на Збору се учи, размењују искуства и на Збору се, што се тиче школа, мере постигнућа како ученика који наступају, такоо и наставника који су их припремали три до четири школске године да би наступали и самостални радили, каже Игор Гвозден, помоћник директора УТШ Београд и директор Школског радионице Хотел „Палас“ – Збор у доба короне доказује још нешто – ми који смо примили први и највећи ударац  у пандемији  смо преживели и  враћамо се редовном пословању и активностима.Врњачка Бања је сигурно место које најбоље одсликава да и у тешко доба какво сада живимо, угоститељство и туризам имају значајно место и показује експанзију, напредак  и одрживи развој.

Ко год да је на Збор у ово време – победио је,  поручили су организатори, а сви који су учинили напор да на манифестацију дођу, добили су признања као мотив и подстрек за даље напредовање. Ипак, Збор је непогрешиво још једном у први план избацио најбоље и најуспешније. Када је о привреди реч, треће место на Збору освојио је Хотел „Лидер С“, друго Хотел „Трајал“ Крушевац, а победник је Ресторан „Багдала“ из Крушевца. Када је о школама реч, треће место заузела је Економско-туристичка школа „Светозар Милетић“ Нови Сад, друго Угоститељско-туристичка школа Београд, док је свеукупни победник са освојених 20 златних медаља и 8 пехара – Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ