ПРВА НАГРАДА ЗА ПРИЧУ ДИМИТРИЈА ДМИТРОВИЋА

Марина Ст. Јанковић

ИМАМО ПРИЛИКУ ДА ЗАСИЈАМО КАО ЈЕДИНСТВЕНИ НА СВЕТУ

Поводом Међународног дана детета, који се 20. новембра обележава широм света, победницима конкурса за недовршену причу „Маче на удару ветра“, на којем су учествовали ђаци из читаве Србије, послате су награде. На конкурсу ,,Недовршена прича 2021.“ установљеном пре осам година поводом обележавања 130 година од рођења Бранислава Нушића, учествовала су 222 ђака, а пристигли радови показали су да Србија има много талентоване деце, деце која негују писану реч. Конкурс су организовале две београдске организације, Пријатељи деце Вождовац и Земун.

Међу најбољим малим писцима је и тринаестогодишњи Димитрије Дмитровић из Врњачке Бање. Његова прича је у категорији старијих првонаграђена.

,,Маче на удару ветра“, је прича о различитостима које не треба да нас удаљавају већ спајају и обогаћују – то је прича о малом албино мачету које уз све, на шапама има прст више због чега је непожељно у дружини краткодлаких мачака зелених очију.

Димитрије у свету списатељства

Конкурсни задатак био је да се доврши прича списатељице Силвије Оташевић, „Маче на удару ветра“. Инспирацију за причу Силвија је нашла на Флориди где живи, у Ки Весту у кући Ернеста Хемингвеја, чувеног писца надалеко познатог и по томе да је волео и имао само такве посебне мачке које имају по шест прстију на свакој шапи, као и у дешавањима везаним за БЛМ покрет – „Црни живот је важан“, која су се поклопила са почетком писања приче ,,Маче на удару ветра“.

– Недовршена прича Силвије Оташевић веома је инспиративна и био је то леп изазов за мене да осмислим крај приче. Моја порука приче је да смо ми сви на свету различити, али требало би да поштујемо те различитости и нађемо неки заједнички смисао. Ми смо оригинална бића која теже сопственом остварењу и управо та наша посебност нам омогућава да се издвојимо из околине и остваримо свој максимум. Међутим, неки људи су све више уклопљени у позадину, раде само оно што се захтева од њих и што им не чини задовољство. Без обзира на године, имамо прилику да засијамо као јединствени на свету, рекао нам је Димитрије Дмитровић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ