МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

Весна Ђорђевић

Уручењем михољданских признања победницима и истакнутим појединцима када је реч о унапређењу и промоцији живота на селу, богатим културно-уметничким програмом завршена је дводневна манифестација „Михољски сусрети села“. Промовишући лепоте живота на селу, смотра је 19. и 20. новембра донела 16 дешавања на исто толико локација укључујући и повезујући свих 14 села врњачке општине, док је улогу домаћина имало Ново Село.

Признања заслужнима за унапређење живота на селу

Представљање старих заната кроз радионице ручне израде амбалаже и сувенира од дрвета код Драгољуба Ваљарa у Грачацу надалеко познатом по изради чабрица за кајмак, штављења коже код ћурчије Градимира Котуровића у Вранешима, ковача у радионици Горана Ђорђевића у Вукушици, где је овом занату посвећено три генерације, радионица хеклања и ручне израде луткица код Љиљане Радаковић, ликовна колонија и школа цртања и израде витража код Бојане Ђорђевић, радионица за израду традиционалних пита  и колача код Јелице Панић и Станице Станојевић чинили су окосницу програма. „Михољски сусрети“ донели су и стручна предавања и спортске активности (првенство шахиста села и михољски орјентиринг), као и изложбу старих предмета и алата, рукотворина и производа Удружења сеоских жена Општине Врњачка Бања.

 Током завршног програма на бини Основне школе „Бане Миленковић“ у Новом Селу сменило се 150 учесника: представљен је Зборник „45 година побратимства Шмартно об Паки – Ново Село“, одата је почаст песнику Добрици Ерићу кроз промоцију књиге „Песнички витез Шумадије“ и ћириличару и скулптору Властимиру Лалету Терзићу, разговарало се о Ћирилици, наступали фолклораши из Грачаца, Подуноваца и Новог Села – КУД „Свети Сава“, КУД „Јелек“ и ФАНПИ „Бане Миленковић“, инструменталисти и вокални солисти на челу са фрулашицом Сањом Милановић из Мионице и појцем Љубом Манасијевићем.

– Инфраструктура је јако битна за наше село, а општинска управа се константно труди да уради што више тамо где је најпотребније. Такође, здушно подржавамо све манифестације  попут ове и поносни смо на резултате јер је евидентно да све више младих остаје на селу, поручио је присутнима Милутин Думановић, помоћник председника општине.

У завршници манифестације уручена су и признања истакнутим појединцима и правним лицима.

           Марија Сеочанац

– Награде су подељене најзаслужнијима за промоцију села и живота на селу, онима који су постигли одређене резултате и који су најбољи у ономе чиме се баве. То су пре свих – Михајло Вукомановић из Отрока, најмлађи учесник манифестације Прва бразда,  Марина Гочанин из Станишинаца, највећи општински произвођаћ малине за брдско подручје, Ветеринарска станица „Дуо вет“ Вранеши за подршку сточарству, пољопривредна газдинства Милетић и Ђорђевић из Вукушице, Управа за трезор за сарадњу са пољопривредним газдинствима приликом остваривања права на подстицајна средства и други. Добитница највишег признања за свеукупни допринос и пример који даје младима је Марија Сеочанац, вишеструка победница у орању на такмичењима широм Србије, каже Жарко Марковић, организатор „Михољских сусрета села“. – Значај ове манифестације за неговање традиције и културно-уметничког наслеђа, наш труд и рад препознати су и од стране Фондације „Родољуб Нићифоровић“ која нам је донирала комплетно озвучење као помоћ и олакшање у даљем раду.

Михољске сусрете села Општине Врњачка Бања организовали су Удружење грађана „Новоселац“, Комисија за пољопривреду Општине Врњачка Бања, Културни центар и Општина Врњачка Бања под покровитељством Министарства за бригу о селу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ