ЗА КОМУНАЛНУ ИНФРАСТРУКТУРУ У ВРЊАЧКОЈ ОПШТИНИ 17 МИЛИОНА ЕВРА

Аутор:Редакција

Припремне активности на пројекту изградње примарне канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода биле су повод данашњег састанка које је организовало руководство Општине.
Данашњем састанку присуствовали су и представници ЈКП „Белимарковац“ чији је задатак израда пројектне документације, као и представници месних заједница чија је обавеза да упознају мештане са трасом проласка канализационе мреже и прикупе сагласности за пролазак како би се благовремено реаговало уколико се уоче одређени проблеми.
Поред изградње ауто-пута и пројекта водоснабдевања Врњачке Бање, пројекат примарне канализационе мреже је један од капиталних пројеката Општине Врњачка Бања и омогућава стварање услова за израду секундарне канализационе мреже, на који начин ће се решити вишедеценијски проблем општине, проблем отпадних вода и њихово пречишћавања.

„Израдили смо идејно решење које сада претачемо у Главни пројекат за извођење. Конкурисали смо код кинеске банке и ушли у десет градова и општина у Србији које су добиле могућност да израде 64 km примарне канализационе мреже за сва сеоска подручја на територији општине Врњачка Бања и за центар Врњачке Бање. Прве радове очекујемо у децембру месецу у зони Врњачке Бање“, рекао је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.
На састанку са представницима савета месних заједница разматран је поступак обезбеђивања основа за издавање локацијских услова и дозвола кроз прикупљање сагласности од власника парцела за пролазак примарне канализационе мреже. Ђуровић је апеловао на грађане да овај пројекат схвате као један од приоритетних који трајно решава њихове проблеме, омогућава им у будућности да живе у чистој и уређеној средини, да имају прикључак на канализацију, да немају проблема са отпадним водама које загађују пре свега њихово домаћинство и окружење у којем живе. Апелујем на све да дају сагласност за пролазак мреже, а да уколико постоје потребе за додатним појашњењем у вези трасе канализационе мреже да се обрате и траже преко савета месних заједница консултације са пројектантима“, истиче Ђуровић. Како време одмиче, по речима Ђуровића, доћи ћемо у ситуацију да ћемо имати законску обавезу да овај проблем решимо како не бисмо угрожавали животну средину.
На састанку је појашњено да се сагласност даје за постављање линијске инфраструктуре (цевовода) у ширини од 9 метара, површине која се сматра манипулативним простором за извођење радова уз примену механизације, док је реално заузеће површине од 60 до 80 cm колико износи ширина канала за канализациону мрежу. Због изградње ауто-пута, првобитна локација пречишћивача отпадних вода дислоцирана је 4 km даље, према Штулцу. Како део насељеног места Штулац није обухваћен главним пројектом, председник општине истиче: „Доната је одлука и у понедељак имамо састанак да се тај део Штулца такође прикључи. Уколико буде потешкоћа, Општина Врњачка Бања је спремна и издвојиће средства у буџету за 2022. и извести те радове. Грађани тог дела Штулца неће бити остављени без могућности изградње примарне мреже која сутра ствара предуслове за секундарну мрежу, већ ћемо ми то изградити уколико не постоји могућност накнадног обухватања истог главним пројектом“.
Новац за пројекат је обезбеђен преко кинеске банке. Обавезе Општине су пројектна документација, дефинисање трасе примарне канализационе мреже, ангажовање геодетских фирми и праћење реализације радова.
„Ово је најбољи начин и најбољи пример како се штити животна средина једне општине. Уз програм гасификације и реализацију пројекта примарне канализационе мреже са објектом за пречишћавање отпадних вода, Врњачка Бања би могла, као једна од ретких, да добије зелени сертификат. Људи овде долазе због воде, ваздуха, да се лече и сасвим је нормално да овај пројекат мора да има приоритет. Ово је најбољи могући начин да се цела територија општине заштити. Са аспекта заштите животне средине, са аспекта даљег развоја Врњачке Бање ово је историјски пројекат“, истакао је Родољуб Џамић, председник скупштинског Одбора за управљање, коришћење и заштиту природних ресурса.

Данијела Јелићанин

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ