СЕОСКЕ ЖЕНЕ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА“ И ЖЕНСКИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА И КВАЛИТЕТА ЖИВОТА ЖЕНА

Обележавање двогодишњице постојања Удружења „Сеоске жене Oпштине Врњачка Бања“ 29. новембра обухватило је и гостовање чланица Женског центра Ужице у оквиру кампање „16 дана активизма“. Тим поводом у центру Врњачке Бање активисткиње су на свом штанду делиле пролазницима штампани материјал чији садржај охрабрује жене из руралних средина да пријаве насиље у породици и даје смернице за пружање помоћи и подршке.

Мисија организације Женски центар Ужице је побољшање квалитета живота жена остваривањем женских људских права и њиховом самореализацијом, а циљ је унапређивање положаја и квалитета живота свих жена, а посебно жена из угрожених група кроз: Чињење женског питања видљивим у локалној средини; Подизање свести жена о њиховим правима, потенцијалу и положају; Пружање подршке женама у остваривању њихових права, потенцијала и побољшању положаја; Повезивање са другим НВО и укључивање у женску мрежу.

Ми смо сада у кампањи „16 дана активизма“ која је почела 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, Дана људских права. Ову кампању обележава и сарадња са Удружењем сеоских жена у Југозападној Србији. Сарадња са Удружењем „Сеоске жене Општине Врњачка Бања“ отпочела је 2018. године. Кроз учешће у економским пројектима врњачко Удружење је у пар наврата добило одговарајућу опрему. Сада смо отворили и ову тему везану за насиље над женама у сеоским срединама, да охрабримо жене као и да укажемо институцијама шта би требало да учине како би се неке социјалне услуге приближиле женама на селу.

Имали смо леп одзив из Општине Врњачка Бања која је наше плакате истакла на објектима месних заједнице. Статистике углавном говоре да су све жене подједнако изложене насиљу, с тим што жене на селу имају повећан ризик од насиља. Велики број њих је у економској зависности од насилника, многе од њих живе у изолованим руралним подручјима, мање су им доступне социјалне услуге, рекла нам је Радмила Гујаничић, председница Управног одбора Удружења Женски центар Ужице.

– Сматрам да је веома значајно да се жене на селу пробуде. Од силног посла који обављају оне не праве осврт на своје породичне проблеме, сматрају да ће психичко насиље проћи, а оно се у ствари продубљује. Жене на селу посебно треба охрабрити да кажу шта мисле, да се не стиде, јер је у њима присутан страх од осуде. Оне нису економски независне и то је један од главних фактора зашто трпе насиље у породици, каже Маријана Шибак из Новог Села, председница Удружења „Сеоске жене Општине ВрњачкаБања“.

Маријана каже да је Удружење основано пре две године са жељом да се жене са села оснаже, едукују и да помогну једна другој. Циљ није феминистички. Чланице се у својим домаћинствима претежно баве сточарством, производњом и прерадом млека и воћарством. Оне могу да напредују у предузетништву искључиво уз помоћ и подршку породице.

– Нашу двогодишњицу постојања објединили смо са кампањом „16 дана активизма“ у борби против насиља над женама. Са задовољством могу да кажем да су данас наше гошће биле активисткиње Удружења Женски центар Ужице, посебно због тога што је управо то Удружење иницирало оснивање нашег Удружења. Имамо изузетну сарадњу и укључујемо се у реализацију разних пројеката, рекла нам је Маријана Шибак.

Све чланице врњачког Удружења невероватно су вредне и енергичне. Њихово радно време је од пет сати ујутру, па до поноћи. Обављају ревносно све кућне послове, раде у штали, на пољу, али нађу времена и за дружење. Имају довољно воље и снаге да се изборе за остварење својих животних снова и да се докажу не само као супруге, мајке, снаје, већ и као успешне предузетнице.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ