„ЗНАЊЕМ ПРОТИВ КОВИД-А“

Врњачке новине

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ОДРЖАН ПАНЕЛ О ВАКЦИНАЦИЈИ ОНКОЛОШКИХ ПАЦИЈЕНАТА

Београд, 29.11.2021. – Женски центар „Милица“ јуче је организовао панел под називом „Знањем против КОВИД-а“ на коме су лекари и научници одговорили на готово сва значајна питања у вези са вакцинацијом против КОВИД-19 са акцентом на вакцинацију онколошких болесника. Учесници панела одговорили су по први пут на нека важна питања у вези са вакцинацијом онколошких пацијената и појаснили неке од бројних заблуда и недоумица која постоје и код пацијената и лекара.

Учесници панела сложили су се да је за борбу против КОВИД-19 од изузетне важности да и пацијенти и стручна јавност имају што јаснију слику и што више проверених информација о вакцинама против КОВИД-а, на који начин и колико ефикасно делују, како их подносе пацијенти који болују од других болести, да ли постоје ограничења за вакцинацију уз поједине терапије и здравствена стања и да на прикупљању и анализи тих информација треба непрестано радити.

Председница Женског центра „Милица“ Весна Бонџић истакла је да је пацијенткињама оболелих од рака дојке и пре пандемије било отежано да се крећу кроз здравствени систем, а да је откада је КОВИД-19 блокирао значајан део здравствених установа и радника ситуација постала још гора, а да је скрининг сведен на минимум. Нагласила је изузетно важну улогу удружења пацијената у доба пандемије, веома често су Удружења била једино доступна пацијенткињама за помоћ при транспорту, али и за изузетно важне информације. Женски центар „Милица“ је омогућио пацијенткињама и консултације са стручњацима путем интернета. Овај вид комуникације, као и умрежавање пацијенткиња у Мрежу храбрих жена је од изузетне важности.

Директорка Института за јавно здравље прим. др Верица Јовановић рекла је да је ситуација тренутно стабилна, али да су болнице још увек пуне, као и да опоравак оболелих због природе болести траје изузетно дуго, те да охрабрује да је забележен пораст првих доза вакцинације као основног бедема, уз опште и личне превентивне мере које се тренутно спроводе.

Проф. др Лазар Поповић са Инстутута за онкологију Војводине изнео је податке светских истраживања која јасно показују да пацијенти који имају малигну болест имају лошије исходе заражавања корона вирусом, нарочито пацијенти са карциномом плућа, хематолошким малигнитетима и пацијенти на активним терапијама.

Научни сарадник др сц. Сандра Раденковић са Института за онкологију и радиологију Србије навела је да су истраживања показала чак мањи број нежељених дејстава након вакцинације код онколошких пацијената него код здравих особа, тако да нема препрека за вакцинацију било којом вакцином. Она додаје да се онколошким пацијентима препоручује бустер доза за све типове вакцина како би се појачала заштита, као и да је важно примање вакцине уз инструкције лекара ускладити са терминима зрачења.

Доцент др Ана Банко са Медицинског факултета у Београду навела је да је већина страхова од вакцина против КОВИД-19 неоснована, као и да није утемељена тврдња да се о тим вакцинама не зна довољно, наводећи да су принципи функционисања традиционалних вакцина одавно познати и испитани, а да су РНК вакцине испитиване већ 30 година у онкологији и да се о менахизмима њиховог деловања итекако зна довољно. Уз то, и корона вирус припада породици вируса које научници прате већ више деценија, па је јасно да је страх од новог заправо без јаког основа.

Снимак панела „Знањем против КОВИД-а“ доступан је на Yоutube каналу (линк у наставку: https://www.youtube.com/watch?v=zabdoalJG8c) и сајту Женског центра „Милица“.

Пројекат „Знањем против КОВИД-а“ спроводи Удружење Женски центар „Милица“. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање финансијама“ који спроводи програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ