ОБОГАЋЕН ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД У ШКОЛИ У ВРЊЦИМА

Весна Ђорђевић

ЕКОЛОГИЈА КАО НАГРАДА ЗА ДЕЧИЈУ РАДОЗНАЛОСТ

Радионица екологије један је од модула пројекта „Обогаћен једносменски рад“ Министарства просвете, који се  у Основној школи „Младост“ Врњци реализује већ трећу годину. Пројекат  је од изузетног значаја јер оспособљава ђаке за разне животне вештине.  Конкретно, рециклажа, уређење школског дворишта, уређење еко-баште, примена стечених знања у пракси, само је део актвиности у оквиру програма „Екологија“  који води школски педагог. И док је прве две године радионица била намењена ученицима виших разреда, од V  до VIII, ове године је похађају ученици III и IV.

Млађи су  редовоно, током претходних година, изражавали жељу да буду укључени у радионице, а та њихова заинтересованост и жеља резултирали су укључивањем у програм, објашњава реализатор модула, Милена Миладинов. – Показују велику заинтересованост пре свега у изради нових употребних предмета (израда  декоративних свећа од већ коришћених славских и рођенданских, израда сапуна од глицерина, тематских паноа) који оплемењују простор у школи. Од стране школске управе, део школског дворишта опредељен је за садњу зачинског биља и цвећа, а полазници радионице екологије поред садње воде и комплетну бригу о врту.У процесу је израда макете „Новогодишње село“ која ће красити хол школе заједно са еколошком јелком. Урађене су хранилице за птице за школски мини зоо.

Екологија се за ученике нижих разреда реализује преко пројекта, док је као ваннаставну активност организује Јелена Ћилерџић, наставница биологије, и похађају је ученици шестог разреда. Активности и теме које се преклапају, попут рециклаже, реализују се у сарадњи.

С обзиром да су ове године први пут укључени ученици млађих разреда  на почетку године, на првом сусрету, имали смо упознавање са годишњим планом рада, темама и областима, договорили смо правила понашања и термине и то деца поштују. Они су ти који су и креатори и предлагачи и трудимо се да договорено реализујемо, а ја са своје стране настојим да изађем у сусрет њиховим идејама и жељама, односно да заједнички долазимо до тога шта је потребно да радимо. Ова радионица је доступна свим ученицима који су заинтересовани да дођу. Било је оних који се нису пријавили, али су после првих радионица чули од својих другара о чему је овде реч и заинтересовали се. Повремено се укључују и старији, напомиње Милена.

Многи кажу да покушавају да оно што су овде видели и научили примене код куће попут прављења домаћег пластелина. Сваки производ је уникатан, интересантан. Уплану је и новогодишњи базар уколико то епидемиолошки услови дозволе.

Анастасија Савковић, IV разред –Данас смо учили о рециклажи, како да сачувамо природу. Занимљиво је и корисно, како да од ствари који су за отпад направимо неке интересантне ситнице.

Анђела Ђорђевић, IV разред  – Eколигија нас учи лепом понашању које може да користи нама и људима око нас, а највише планети на којој живимо.

Ива Обрадовић, IV разред – Мама и тата су ме још пре поласка у школу учили овим стварима, aли сам овде више сазнала.

Тина Арси,ћ IV разред  – Mене највише радује израда пластелина и новогодишњих пакетића.

Предраг Ђорђевић, III разред – Занимљиво ми је и волим кући да причам о ономе што овде учим.

Наташа Обрадовић, III разред – Учимо много лепих ствари, а посебно ми се свиђају излети, посета зоолошком врту и радионице за израду сапуна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ