ЖИВОТИЊЕ ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ У ШКОЛИ

Весна Ђорђевић

Врњци су добили још једну мини оазу за све љубитеље животиња, акваријума и птица. Основна школа „Младост“ у Врњцима званично је дом пет пари тигрица, пара нимфи, пара розенколиса, пет пари зебрица, пара јапанских галебића и мноштва рибица смештених у три акваријума.

Све је почело донацијом три акваријума пре пар година и одлуком на нивоу школе да на овај начин оплеменимо живот у школи. Ученици учествују и у набавци хране и набавци нових примерака рибица. Када смо видели колико је то добре енергије покренуло, решили смо да проширимо причу и почнемо да гајимо птице. Набавили смо један пар, а онда су уследили поклони. Добили смо једног папагаја и још један пар од наших мештанки, а онда и два пара птица од узгајивача из Обреновца. Од средстава из донације набавили смо и опремили кавезе. Ово није скуп хоби, битна је добра воља и да негујемо птице онако како треба, каже директор школе, Игор Дрманац.

Акваријуми су распоређени у приземљу и на спрату школе, док су птице у летњој сезони у дворишту, а током хладних месеци у просторијама старе школе.

Део школског дворишта у потпуности је оживео доласком птица. Ту смо направили и еколошку учионицу, а уз њу и кавезе. У летњем периоду птице су овде од маја до септембра у спољњим кавезима и привлаче велику пажњу најмлађих који са бакама и декама долазе да их посматрају. Двориште је тако оживело и у поподневним сатима, а први пут нам, поред младих спортиста рекреативаца, долазе они од  две до деведесет и две.

Птице су у фази пиљења, стижу и млади. Када та фаза прође, школа ће организовати едукативне радионице за ученике где ћемоћи да науче све о птицама и њиховом узгајању, те се оправдано надају да ће овај мини птичји зооврт тек оживети. Набавка нових врста није у плану све док се не створе адекватни услови за то, али прижељкују да се у скоријем периоду опробају у узгајању неких егзотичних врста птица.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ