90 ГОДИНА ФАНПИ БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ

Весна Ђорђевић

Оснивање Дружине „Ђидо“ из Новог Села са играчком, свирачком и глумачком секцијом везује се за 1931. годину и изградњу задружног дома. Много је воде Моравом протекло од тих тридесетих година прошлог века и првих наступа дружине у врњачким хотелима пред бањским гостима али је остала иста невидљива златна нит која повезује младе и вечно младе у срцу у жељи да са игром и песмом обилазе свет чувајући од заборава српски мелос и традицију.

Јова Крљар је био члан певачке групе и солиста у „Ђиду“  с почетка рада и постојања дружине. Његов наследник, Ратко Крљар, хармоникаш и један од првих председника друштва, овде је упознао Радицу Мајсторовић, чланицу фолклора, са којом је изродио Сузану. Сузана је двадесетак година била активни члан клуба и ангажована у управи. Прадедино име осамдесетак година касније понеће унука Јована која је са именом наследила и златни глас и традицију везану за фолклор.

Ово је само један од примера из Новог Села о генерацијама које су стасавале, волеле се, напредовале, радиле и стварале Дружину „Ђидо“, односно КУД „Абрашевић“, односно ФАНПИ „Бане Миленковић“ Ново Село

Најстарији активни члан је учитељица Вучица Тодоровић која је загазила у девету деценију, а која је у Новом Селу радећи као учитељица 26 година, учила децу основним животним вредностима, између осталог, усадила им је  и љубав према музици и фолклору. Генерације Новоселаца омиљену учитељицу и данас памте и као врсну хармоникашицу.

Током деценија друштво је освојило небројено много признања и награда, али једна остаје на првом месту – у Подунавцима на Манифестацији „Такмичење села“ које је анимирало целу Југославију тих седамдесетих, фолклорни ансамбл из Новог села освојио је прву награду. Био је то, за ондашње прилике, фантастичан и невероватан комбајн који ће годинама служити на добробит села.

Управо седамдесете ветерани клуба сматрају златним периодом. Имало се мало, а то мало делили су подједнако, жеље су биле велике али оствариве. Пробе су организоване у тадашњим просторијама месне заједнице (данашња амбуланта). У просторији три са три успевали су да сместе оркестар (два хармоникаша и фрулаша) и осам парова или шеснаест играча, а подразумевало се да сви остају на дружењу после обављеног „посла“ иако је простор бивао испуњен облаком прашине . У то време живела је и драмска секција. Као комплетни аутори скечева и приказа које су изводили имали су апсолутне симпатије публике на својој страни, а многи се и данас сећају  игроказа „Пијанци“. Као што нису имали сопствене просторије, исто тако се неретко дешавало да остану без простора за наступ, па је бина од дасака и приручног материјала преко ноћи грађена за наступ домаћих, али и гостујућих фолклораша.

Стресне ратне године деведесетих ставиле су друштво на принудно мировање. Зато је период транзиције друштва, време за лечење ломова, било и време за процват клуба. Врло брзо окупило се осамдесетак чланова жељних дружења и слободе, игре и песме. У другој половини деведесетих оживела су и путовања. Друштво наступа широм Србије, а онда осваја и регион и Европу преко Републике Српске и Француске.

Од 2010. Фолклорни ансамбл народних песама и игара „Бане Миленковић“ Ново Село дигнут је на виши ниво – постављено је доста захтевних кореографија, а свака подразумева и одређену ношњу која је у власништву друштва и љубоморно се чува. Пробе су редовне, наступи такође, као и гостовања и путовања.

Данас „Бане Миленковић“ броји  90  чланова окупљених у четири ансамбла – од почетника старих 5 и 6 година, преко првог ансамбла, до ветерана и рекреативаца. Ту су и инструменталисти и вокални солисти. Конкурс за пријем нових чланова је стално отворен за оне који су спремни  да лаким кораком, руку под руку, обилазе свет.

Тренутно се чланови окупљају и вежбају у просторијама у оквиру Занатског центра Ново Село који изнајмљују, са пријатељима друштва недавно су покренули поступак за решавање овог проблема, па је рођенданска жеља уз 90 свећица простор у власништву.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ