САСТАНАК ОДГАЈИВАЧА ОВАЦА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ОДГАЈИВАЧА ОВАЦА СРБИЈЕ

Мила Васојевић

ЈЕДНО ЈАГЊЕ ЗА СПАС СРПСКОГ ОВЧАРСТВА

У великој скупштинској сали, 22. децембра одржан је скуп одгајивача оваца са подручја општине Врњачка Бања, са Марком Јанковићем, председником Удружења одгајивача оваца Србије (УООС), представницима Удружења из Крагујевца, које је заступала мр Виолета Петровић Луковић из ПССС Крагујевца. На скупу су учествовали и Бане Стојановић , члан Управног одбора УООС из Бољевца, представници ПССС из Краљева, Жарко Марковић, из Комисије за пољопривреду и село и Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања.

Узгајиваче оваца и уважене госте, као и идеју удруживања и изградње специјализоване кланице поздравио је Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања.

–Када сте удружени онда сте јачи, да имате неку сигурност рада поготову када је наплата у питању. Ми смо у  буџету Општине који смо недавно усвојили повећали средства на позицији пољопривреде 50% у односу на буџет из 2021, рекао је Џатић.

Према речима Марка Јанковића, после трогодишњег опадања овчарског фонда и таворења, овчари су дошли до решења како да се спасе овчарство у Србији.

Један од вишегодишњих проблема у овчарству у Србији – нередован откуп и пласман јагњећег меса, могао би бити решен током следеће године. План је да у наредном периоду буде изграђен и пуштен у рад погон за клање и прераду јагњећег меса. Ту изградњу ће финансирати одгајивачи оваца и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Иницијатива за изградњу прве кланице оваквог типа у нашој земљи потекла је од Удружења одгајивача оваца Србије и требало би да донесе боље тржиште за овчарство, каже Јанковић.

Горан Арсић, мр Виолета Петровић Луковић и Марко Јанковић

Прошле године у августу месецу, основано је Удружење одгајивача оваца Србије као непрофитна  организација посвећена промоцији раста и профитабилности узгајања оваца.

Визија је да свака особа која учествује у узгоју оваца, макар из чистог ентузијазма буде упућена и тежи најбољој пракси. У ово Удружење могу се учланити узгајивачи оваца из свих предела наше Србије, такође и они који воле овчарство и који ће се можда у будућности бавити овом граном сточарства. Чланарина на годишњем нивоу износи хиљаду динара.

Циљеви Удружења одгајивача оваца Србије су: побољшање положаја овчарства; развој овчарства; праћење технолошких иновација и едукација чланова.

Мр Виолета Петровић Луковић приказила је гфафикон на коме се види да у нашим продавницама само шест килограма различитих делова меса од јагњета износи 12.000 динара, а јагњад се продаје од 35 до 40 килограма за тај новац.

Мислим да нема потребе пуно објашавати зашто је нама потребна ова кланица. Сви они који се баве овчарством сведоци су шта се дешава и каква је тренутна ситуација. Имамо накупце који откупљују јагњад не само по било којој цени већ и на који начин. Ако бисмо изашли на тржиште с квалитетном понудом, да она буде у континуитету на располагању уз модерно дизајнирано паковање, са препознатљивим знаком, ситуацију би смо могли да окренемо у нашу корист,  рекла је Виолета.

Kако истиче, ова кланица је само почетак којим ће се зауставити пад овчарства. Након тога би решавали проблем са вуном и кожом.

Марко Јанковић известио је присутне да ће се специјализовани погон за клање и прераду јагњећег меса  градити у општини Kнић. Ова општина је поклонила парцелу са комплетном инфраструктуром, а сама инвестиција се процењује на око милион евра. За решавање проблема у овчарству заинтересовано је и Министраство пољопривреде, шумарства и водопривреде  и Влада  и за овај пројекат издвојиће 50 % средстава. Остало је да се од чланова УООС прикупи друга половина средстава, а у Удружењу су се договорили да то буде цена једног јагњета, односно 12.000 динара. Рок за пријављивање и уплату је 31. март 2022. године. Уколико би се јавио довољан број, изградња кланице би се брзо реализовала (два ипо месеца),  јер се урбанистички пројекти раде, а повољна понуда по систему кључ у руке постоји из Турске.

Иван Џатић се јавио и предложио да се сагледа могућност да Општина  плати учешће ѕа своје овчаре. За реч се јавио Горан Арсић испред Иницијативног Одбора УОО Врњачка Бања који је захвалио Ивану Џатићу на предлогу, али је мишљења да ипак одгајивачи учествују својим средствима јер ће тако бити заинтересованији шта се дешава са њиховим средствима. Ненад Драшковић, један од узгојивача рекао је да Општина може да опреми једно откупно место и тако помогне овчаре куповином сточне ваге и обезбеђењем простора за откупно место.

Могло би се закључити да ће се проблеми у овчарству почети да решавају захваљујући ангажовању самих сточара. Охрабрује слика што је на овом састанку присуствовало доста младих људи који ће имати снаге да један овакав пројекат и реализују. Добар путоказ како ово све треба да изгледа јесте „Наш мед“ Доо за прикупљање и пласман меда пчелара Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ