ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА АНДРИЋУ

Марина Ст. Јанковић

„МАЛА ЗЕМЉА МЕЂУ СВЕТОВИМА“

Поводом 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу у Салону и Галерији врњачке Библиотеке од 7. до 27. децембра приређена је изложба „Мала земља међу световима“ чије су ауторке Лепосава Стругаревић и Мирјана Ђурашевић.

Изложба представља осврт и подсећање на светски успех који је постигао Иво Андрић. Назив изложбе је почетак пишчевог говора на додели награде у Стокхолму. Андрић је нашој књижевности доделио достојно место у свету.

У библиотечкој Галерији, на спрату, представљен је кратак времеплов пишчевог живота, занимљивости о Нобеловој награди, али и присећање на Андрићеву посету Врњачкој Бањи, 1972. године.

„… Коју прву реч да кажемо кад све што будемо рекли неће бити „ни до колена“ ономе што је Иво Андрић рекао… Причамо и зебемо да га не додирнемо, да не кажемо више него што треба да кажемо, да га не заморимо… да му не откријемо своју немоћ за мудрим мислима…“ писао је Бошко Руђинчанин поводом Андрићеве посете.

„Иако је преминуо давне 1975. Андрић је једини српски писац који и даље живи у светској књижевности. И живеће, јер једном Нобеловац – увек Нобеловац, његова дела преведена су на 49 језика, преводе се и данас, издају се и данас и траже се и данас што га чини савремеником свих читалаца у свету.

„Све може бити. Али једно не може: не може бити да ће посве и заувек нестати великих и умних а душевних људи који ће за божју љубав подизати трајне грађевине, да би земља била лепша и човек на њој живео лакше и боље. Кад би њих нестало, то би значило да ће и божја љубав угаснути и нестати са света. То не може бити“ – писао је и беседио Андрић.

Сав од господства саздан, хладнокрван и горд на перу, Андрић је градећи мостове пркосио смрти, увек је постојала нада на другој страни обале.“, кажу ауторке у каталогу изложбе.

Део изложбе су и награђени радови са ликовног конкурса за ђаке основних школа који је расписала Библиотека. Прва награда додељена је Дуњи Антонијевић (четврти разред) ОШ „Доситеј Обрадовић“ Врба. Другонаграђени је Димитрије Дмитровић, (седми разред) ОШ Попински борци“ В. Бања, док је трећу награду освојила Ања Матовић, (трећи разред) ОШ „Бранко Радичевић“ Подунавци.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ