КОНЦЕРТ У ЗИМСКОМ ДВОРЦУ БЕЛИМАРКОВИЋ

Срећко Станојчић

Снег, зима, дворац, као асоцијације, воде читаоце књига у руске класике, али овог децембра, захваљујући виолини, клавиру и култури, у игри асоцијација неке слагалице, имагинација се претвара у путоказ према Замку културе, који је данас прекривен снегом, а његов простор испуњен концертним умећем двоје младих уметника, на  клавиру  Немање Егерића и виолини у рукама Јоване Стошић.

Савремено српско стваралаштво  кроз дела за виолину и клавир представљено је кроз програм овог концерта, који је започет „Славенском сонатом“ Јосипа Славенског из 1924. године, „Диптихом“ Ивана Јефтића из 1981.е, настављен „Сонатом за виолину и клавир“ Светислава Божића из 2018.е и његовим делом „Пред чудотворном иконом Пресвете богородице тројеручице хиландарске из 2019. године.

Овај концерт подржало је Министарство културе и информисања републике Србије, епидемиолошке мере су биле обавезне, број посетилаца био је ограничен али због неуобичајеног тајминга, датума и временских прилика, није било бројне публике, што свакако овакав концерт не заслужује.

Јована Стошић рођена је 1992. године у Ћуприји. Почела је да свира виолину са 6 година, у „Школи за музичке таленте“ у Ћуприји, где је завршила основно и средње музичко образовање у класи проф. Татјане Бошковић и проф. Јована Богосављевића. У име Краљевског Дома Карађорђевића јој је на Белом двору уручена нагрда за ученика генерације (2007/08.)Добитник је награде за најбољи дипломски испит „Школе за музичке таленте“ у школској 2007/08. Наступала је на концертима школе у земљи и иностранству, као солиста,камерни музичар и као концертмајстор. Основне и Мастер академске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду,у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Завршила је и Специјалистичке академске студије,одсек Виолина, на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Тренутно је на завршној години Докторских академских студија, одсек Виолина,у класи ванр. проф. Марије Шпенглер.

Добитница је аустријске стипендије за летње усавршавање у Аустрији на летњој академији „Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest“ 2009. Добитница награде из фондације „Мерима Драгутиновић“ као најбољи дипломирани студент виолине студијског програма гудачких инструмената у академској 2012/13. години. Такође је добитница првих награда, републичких и интернационалних такмичења (међународно такмичење у Нишу, Стрингфест у Сремској Митровици, Републичко такмичење музичких и балетских школа).Добитница је Гран-при награде Међународног Фестивала словенске музике 2019. Добитница је Сокој конкурса 2019. где је у оквиру свог пројекта „Музика српских аутора за виолину и клавир“  извела дела Ј.Славенског, Љ.Марић, М.Живковић, М.Михајловића и И.Јевтића на концертима у Београду, Новом Саду и Ужицу.Добитницајепрестижне наградекојудодељујеУМУС „Најуспешнијимладиуметнику 2019. години“

Остварила је запажене наступе не само у оквиру класе и Катеде, већ и бројне самосталне солистичке концерте у нашим најистакнутијим салама: Задужбина Илије М. Коларца (Музичка галерија и Велика дрворана), Гварнериус-Центар лепих уметности Јована Колунџије, САНУ- Галерија Српске академије наука и уметности, ДКЦБ- Дечји културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ, Сава Центар, Кућа Ђуре Јакшића, СКЦ- Студентски културни центар, Музеј Народног позоришта, Модерна галерија Лазаревац, Културни центар ‚Милош Црњански‘, Сала Градске Куће Ужице… Свирала је као солиста са камерним оркестром Камерата Сербика на Новогодишњем концерту у великој сали Сава Центра. Такође је наступала и као солиста уз пратњу камерног гудачког оркестра БГО Душан Сковран у Великој дворани Коларчеве задужбине, изводивши виртуозни комад, „Интродукцију и рондо капричиозо“ од Камиј Сен-Санса. Наступала је у земљама: Србија, Словенија, Аустрија, Италија, Француска, Црна Гора, Јерменија, Македонија, Немачка, Холандија, Кина… Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Моцартини Фестивал 2007.у Италији, Espressivo Music Festival 2010. Цетиње, Марибор Фестивал 2014 у Словенији, Опероса Опера Фестивал 2016. год. Херцег Нови, Трибина композитора 2016. Београд, Мокрањчеви дани 2017. Неготин, Фестивал Руске музике Бољшој на Мокрој Гори 2015,2016, 2017. и 2018. год, Интерфест 2017. Македонија, Кustendorf Classic 2019. Дрвенград, Мишићеви Дани 2019. Мионица.

 

Јована Стошић је виолинисткиња са значајним искуством у интерпретацији савремене музике. На њеном репертоару су многобројна савремена дела, која је изводила како соло, тако и у сарадњи гудачким квартетом Мокрањац и камерним оркестром Гудачи Светог Ђорђа . У процесу рада на свом докторском уметничком пројекту извела је две светске премијере у сарадњи са пијанистом Александром Синчуком “Соната за виолину и клавир“и “Пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Тројеручице хиландарске“ српског композитора Светислава Божића.

Као Сарадник у настави на Студијском програму Извођачке уметности-модул Виолина, била је ангажована на Факултету музчке уметности у Београду, у академској 2014/2015. години. У оквиру пројекта “Сусретања” је позвана од Факултета Уметности Универзитета у Приштини, Звечан-Косовска Митровица да одржи концерт и Мастер клас.Као концертмајстор је наступала са Опероса Студио Оркестром. Била је члан камерног оркестра Свети Ђорђе, са којим је наступала и као концертмајстор. Још као студент била је ангажована у оркестрима БГО Душан Сковран , Камерата сербика, Метаморфозис и Макрис. Члан је америчког камерног оркестра Classical Concert Chamber Orchestra, са којим је наступала, и даље наступа у многим концертним дворанама широм света: (Salle Gaveay -Paris, La Halle aux Grains-Toulouse, Basilique de Fourviere-Lyon, Theatre Salle Poriel-Nancy, Teatro Carlo Felice-Genova, Auditorium RAI-Torino, Auditorium di Milano-Milano, Teatro Sociale-Mantova,  Hangzhou Grand Theater-Hangzhou, Shaoxing Grand Theater-Shaoxing, Jinhua Theater-Jinhua, Ningbo Grand Theater-Ningbo, Zhoushan Theater-Zhoushan, Huzhou Grand Theater-Huzhou и многим другим).Члан је реномираног гудачког квартета “Мокрањац” са којим наступа у земљи и иностранству.Члан је Удружења Музичких Уметника Србије.

Усавршавала се на мајсторским курсевима код Хагaи Шахам, Естер Перењи, Дејвид Такено, Дмитри Семсис, Игор Петрушевски, Љубомир Михаиловић, Маја Јокановић, Владислав Бобић, Весна Станковић, Гордан Николић, Јован Колунџија.

 

Немања Егерић завршио је основне и мастер студије у класи проф. Мирослава Дацића, док је пост-дипломске студије завршио на музичкој академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи Бруна Канина (Bruno Canino). Тренутно је студент докторских академских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. др Маје Рајковић. Током и након школовања учествовао је на такмичењима где је освајао бројне награде, међу којима се истичу: Лауреат такмичења младих композитора Play the sound (2010), Друга награда на међународном такмичењу Даворин Јенко (2016), Лауреат ИВ међународног пијанистичког  такмичења УЉУС (2017), Прва награда на међународном пијанистичком такмичењу Клавитас (2017), Лауреат такмичења за савремену музику ReConstruction 2 (2019). Солистичке концерте је приредио у Милану, Штипу и у свим престижним салама Србије. У септембру 2018. учествује на међународном фестивалу Piano City у Новом Саду, где изводи дело Tombeau de Messiaen Џонатана Харвија за клавир и траку које је тада премијерно изведено у Србији. Члан је клавирског дуа Стеван Немања са пијанистом Стеваном Спалевићем са којим осваја бројне награде и учествује на бројним домаћим и интернационалним фестивалима камерне музике. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Бруна Канина, Момо Кодаме, Пиера Саблета, Елисо Вирсаладзе и Арба Валдме. Од фебруара 2019. године запошлјен је на Факултету уметности у Нишу као сарадник.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ