СЕЋАЊЕ НА САШУ ГОЧАНИНА

Редакција

ГОДИНУ ДАНА ОД ПРЕРАНОГ ОДЛАСКА

Последњег викенда у децембру обележена је годишњица од како нас је напустио Саша Гочанин (1968-2020), музички издавач и новинар. Тај тужни повод је окупио његове пријатеље из целе Србије, музичаре, новинаре, издаваче који су се појавили на гробљу у Вранешима да одају почаст свом преминулом пријатељу. Саша Гочанин је свој музички пут започео као средњошколац на Радио Врњачкој Бањи, да би преласком у Београд почео да пише за магазине „Поп Рок“ и „Ћао“.

Био је дугогодишњи сарадник Радио Политике и Радио Београда. Остао је најпознатији по свом деловању у оквиру Дискографске куће „Take It Or Leave It“ коју је покренуо 1992. године и која је до данас остала најдуговечнија независна музичка издавачка кућа на Балкану. Иза себе је оставио читав низ антологијских издања група попут ДарквудДуб, Блок Оут, Атеист Рап, Клинички Мртав, Директори, Шахт, Освајачи… Међу првима је промовисао овдашње етно наслеђе и музику дувачких оркестара.

Саша Гочанин (1968-2020)

Био је и пионир када је реч о издавању електронске музике. Последњих година су  Саша и „Take It Or Leave It“  радили више него икада и Саша нас је напустио у тренутку када је иза себе имао најбољу пословну годину од оснивања издавачке куће. Био је нашироко познат и посвећен колекционар музичких издања. Прошле године је због епидемиолошких мера велики број Сашиних пријатеља и сарадника био спречен да дође на његову сахрану и зато је ово била прилика да му се још једном ода почаст од стране његових сарадника, колега и пријатеља. Саша је толико био посвећен музици и стварању да је иако крхког и нежног здравља, из болничке постеље организовао издавање албума Одвојена стварност, групе за коју је емотивно био везан, ето до самог краја.

„После 25 година заједничког рада са Сашом, ја као један од његових најближих сарадника  и неко ко је много научио од Саше о моралним вредностима у музичкој индустрији, могу само да кажем да је српска музичка сцена доживела огроман и ненадокнадив губитак јер је Саша до самог краја свог живота био  посвећен давању шансе младим извођачима да дођу до свог првог издања, што је у музичкој индустрији најтежи корак. Као неко ко је и породично био везан за Сашу, осећам ненадокнадив губитак и до краја живота ће ме пратити тај  осећај да је њговом смрћу, умро и део мене“ – Веселин Веселиновић – програмски координатор у Take It Or Leave Itrecords.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ