„ТУ БИ РОМА“ ЗА САНАЦИЈУ ПОСЛЕДИЦА КОРОНА ВИРУСА

Весна Ђорђевић

ТАБЛЕТИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Одговарајући на изазове у образовању са којима се ромске породице суочавају услед епидемије COVID-19, кроз Пројекат „ТУ БИ РОМА“ (Бити Ром) који реализује UNOPS у Србији, а финансира Влада Швајцарске уз партиципацију Општине Врњачка Бања, обезбеђено је 64 таблета за све ромске основце, четири за средњошколце и један за дете са посебним потребама. Анђелини Васић, Јасмину Асановићу, Живојину Миленковићу и Марчелу Богдановићу, ученицима Угоститељско-туристичке школе, таблети су уручени 23. децембра.

Јелена Чеперковић и Дејан Павловић потписују Уговор о примопредаји

Уговор о примопредаји таблета за реализацију онлајн наставе потписали су Дејан Павловић, координатор Канцеларије за ромска питања Општине Врњачка Бања и Јелена Чеперковић, директорка Угоститељско-туристичке школе.

Таблети су ту како би се ромској деци сатворили услови за праћење онлајн наставе, зато ми је велико задовољство што смо данас у прилици да усрећимо наша четири ученика. Образовање у нашој школи стиче десетак ученика ромске националности, али  је неколицина њих раније обухваћена пројектом који је подразумевао набавку лаптопова, навела је Јелена Чеперковић.

Јасмин Асановић је ученик треће године. Како до сада није имао ни таблет ни телефон, каже да му је ово испуњење жеља и да ће представљати велику помоћ при учењу убудуће.

Пројекат чија је вредност 13.000 евра обезбедио је средства и за ангажовање педагошког асистента који ради са ромском децом,  за рад здравственог медијатора и за решавање хигијенско-санитарних услова.

Уручење таблета

Изражавајући захвалност локалној самоуправи која редовно прати све активности везане за живот Рома и на тај начин показује велику друштвену одговорност, Дејан Павловић је позвао директоре основних школа са тероторије општине да доставе спискове деце из једнородитељских породица, односно оних чија су оба родитеља без сталног запослења, како би им се обезбедила додатна средства за набавку школског материјала.

Програм подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености „Swiss PRO“ доприноси квалитету живота грађана Србије, поготово припадника осетљивих група. Са Општином Врњачка Бања „Swiss PRO“ је од 2018. реализовао велики број пројеката са нагласком на подизању квалитета живота ромске популације.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ