АКТИВНИ ПЕЊАЧ У ДЕВЕДЕСЕТ И ЧЕТВРТОЈ

Весна Ђорђевић

Врњчанин Младен Тодоровић доспео је у жижу интересовања после Првенства Србије у спортском пењању када је у дисциплини болдер, категорија ветерани, освојио прво место. Иза себе је оставио такмичаре који су били и 40 година млађи. Било је то у Новом Саду пре девет година. У међувремену се није пуно тога променило, сем броја који представља године поред Младеновог имена – 94!

Младен је и даље најстарији активни пењач у Европи. Почасни члан Планинарско спортског клуба „Гоч“ постао је 2012. када је од стране руководства Клуба уочен његов урођени таленат. Уследила су такмичења, признања и медијска помпа. Временом је  утихнула еуфорија, само овај витални Врњчанин и даље вредно и без проблема тренира три пута недељно, не пропушта ни један тренинг оправдавајући тако тврдњу да је највреднији међу овдашњим пењачима.

Сви пењачи Србије и из међународног окружења редовно се распитују о Младену, који тврди да је ствар у “пеглању“ организма – и даље је у стању да на само једној руци изнесе тежину целог тела.

-Што више користите руке и ноге, што више запињите и бићете у одличној кондицији, а исто тако ће и ваш мозак да функционише, саветује рецепт за дуговечност Младен чији је нагон за пентрањем по дрвећу отац својевремено искористио у прикупљању дудовог лишћа за исхрану свилене бубе.

Захваљујући овој вештини Младен је био физички најспремнији током школовања, у време служења војног рока и касније у животу. Када је пре десетак година одлучио да се опроба као такмичар, морао је на комплетне лекарске претраге по налогу ћерке која је и сама лекар интерниста. Како је одувек у сјајној кондицији и одличног здравља, лекари су беспоговорно дали зелено светло, а он и данас користи ову “дозволу“.

Поред пењања, животни пут Младена Тодоровића обележила је и њубав према техници. Почео је са поправком очевог сата у раном детињству, да би врло брзо постао самоуки аутомеханичар. Своја знања и способности потврдио је стицањем две дипломе у машинској струци, али и небројено пута касније у пракси. Прво запослење му је било у „Фабрици вагона“ у Краљеву, а онда у „Првој петолетки“ Трстеник. Неуобичајено за педесете године прошлог века користио је страну литературу и сваку прилику да надограђује своје знање. Похађао је и курсеве страних језика, а знање енглеског одвело га је на обуку за хидрауличне уређаје за хеликоптере и авионе у Енглеску, касније и пред енглеску краљицу и председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита.

Богата и занимљива животна прича три пута недељно доступна је члановима Планинарско спортског клуба „Гоч“. И док од старијих свакодневно слушамо притужбе на рачун млађих који „не чују“, Младена слушају широм отворених очију и његове животне догодовштине препричавају на сваком кораку. Да се зна и да се не заборави.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ