ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ВЕЛИКИХ СРПСКИХ СЛИКАРА

Срећко Станојчић

ПРЕДСТАВЉЕН ЛЕГАТ МИЋЕ ПОПОВИЋА И ВЕРЕ БОЖИЧКОВИЋ ПОПОВИЋ

Све сликарске фазе великог српског сликара друге половине XX века и његове супруге Вере Божичковић Поповић, биће кроз њихова дела изложене  до краја фебруара у Замку културе. Познаваоци њиховог ликовног стваралаштва окупили су се јуче, 19. јануара на отварању изложбе, коју су уприличили директор Културног центра Саша Миленковић и директорка Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице,  Снежана Нешковић Симић.

Описивати речима експонате изложбе је свакако бесмислено али је важно напоменути да је реч о сталној поставци коју је Мића Поповић лично одабрао и завештао свом родном граду Лозници. По речима Марине Цветановић, историчарке уметности, Мића Поповић је у поставку унео најинтимнији део себе као уметника, и направио детаљну ретроспективу свог целокупног стваралаштва и уметничког деловања.

Великан наше уметности припада првој генерацији сликара после II светског рата којој је припала дужност да начини историјски заокрет у нашој уметности, да се одупре доктринарном естетизму соцреалистичке уметности и избори се за савремен, модеран уметнички израз, усаглашен са тековинама светске уметности. Претходне речи о сталној поставци Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић,  написала је директорка Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице Мр Снежана Нешковић Симић, која је у том контексту оценила да личност сликара Миће Поповића заузима место од посебног значаја у нашој ликовној уметности, не само зато што је био у зениту својих стваралачких могућности и својим делом утицао на историјске аспекте стварности и живота, већ и због изузетне  уметничке вредности његових остварења које превазилазе границе свога времена…

Стална поставка, као легат Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, биће представљана кроз изложбе и у другим градовима Србије, јер је препозната потреба да поштоваоци њиховог стваралаштва виде њихова дела кроз поставку и у другим градовима поред Лознице. Поставка има укупно 19 слика, које са 18 графика и 2 цртежа чине ауторску антологију из њиховог богатог сликарског опуса. Вера Божићковић Поповић је граду Лозници поклонила 6 слика из периода 60-их и 70-их година. Поставку чине још монографије, књиге које је писао Мића Поповић, плакати, каталози из разних изложби, фотографије, писма и предмети уз сликаревог атељеа. После његове смрти, Сталној поставци је припојен и његов штафелај, палета и мантил које је користио у атељеу.

Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић основана је 1989. године, на основу уговора о поклону између дародавца Миће Поповића и општине Лозница. Свечано је отворена 28. октобра 1989. године.

Кроз неколико сликарских фаза прошао је Мића Поповић а најпознатије су „енформел“ у временском периоду од 1959-1969. и „сликарство призора“ у периоду од 1969.-1979. године. Поред тога, Мића Поповић имао је занимљиву и предисторију значајну за српско сликарство, која се такође може поделити у неколико периода пре доласка на Академију уметности 1946.

Биографије Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић доступне су широј јавности у електронској и писаној форми.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ