ГОДИШЊА СКУПШТИНА ПЧЕЛАРА

Аутор:Мила Васојевић

У великој скупштинској сали, 20. фебруара одржана је Годишња Скупштина Удружења пчелара Врњачка Бања. Седницу је отворио Горан Арсић, председник Удружења пчелара Врњачка Бања, који је захвалио члановима Удружења  за присуство, а такође је поздравио и представнике пчеларских организација из Крушевца, Краљева, Сталаћа као и уваженог професора др Мићу Младеновића.

Председник је известио присутне да је одржана седница Изврсшног одбора на којој је предложен дневни ред – избор радног председништва, извештај о раду у протеклој години, програм рада и тачка разно који је на овој Скупштини и прихваћен. У радно председништво изабран је Верољуб Трифуновић, Маријана Шибак и као записничар Ненад Терзић.

У извештају о раду, Арсић наглашене су две околности, једна је корона која је умногоме паралисала све активности, путовања, дружења, а друга околност је да су последње две, три године временски биле неповољне за пчеларе. То је и разлог што није било много дружења и колективних посета сајмовима  и другим манифестацијама. Све је било препуштено члановима појединачно да ли ће се одлучити да учествују на неком од сајмова.  Истакао је добру сарадњу са представницима локалне власти, за 2021. годину добијено је 100 хиљада динара за рад Удружења, а та средства пошто других активности није било подељена су члановима као помоћ у износу од по три хиљаде динара. Локална самоуправа је Удружењу изашла у сусрет обезбедивши им просторију за рад, то је канцеларија бр. 6 у Тржном центру пијаца, изнад пекаре „Гуливер“, улаз је у пролазу лево. У тој канцеларији сваки члан, као и млади заинтересовани за бављење пчеларством могу добити инструкције и корисне савете. Уз извештај о раду приложен је и финансијски извештај који је урадила специјализована агенција. Пчелари чланови Скупштине су ова документа усвојили једногласно.

У програму активности, планирају више активизма у сарадњи са  школама, планирана су стручна предавања истакнутих пчелара и представника ПССС из Краљева, планира се и опремање стручне библиотеке у просторијама Удружења. Један од чланова предложио је да се једном месечно организује дебата са пчеларима, јер искуства су различита и добро их је чути.

Скупштини Удружења присуствовао је заменик председника општине Врњачка Бања, Иван Џатић који је у свом излагању похвалио рад пчелара и обећао већу финансијску помоћ локалне самоуправе.

– Волим да кажем да у Општини пружамо руке за добре идеје. Од пре два месеца запослили смо Милицу Ђоковић која је мастер пољопривреде и која треба пољопривредницима да помогне око папирологије. Предложио бих да се у Врњачкој Бањи организује Сајам меда у организацији Удружења, а ми ћемо бити ту да вас подржимо, рекао је Иван Џатић.

Удружење окупља 67 пчелара са преко 1.300 кошница углавном хобиста, пчелара почетника, пензионера а и младих.  Свако ко има до 50 кошница сматра се да се пчеларством бави из хобија. Подручје и околина Врњачке Бање има благородну климу, цветне пределе, здраву воду, јаку вегетацију а што је најважније без великих аеро загађивача који пружају велике могућности у производњи пчелињих продуката кроз њихову примену у апи терапији и развоју Врњачке Бање у области здравственог туризма.

По завршетку Годишње Скупштине Удружења пчелара, 20. фебруара, др Мића Младеновић, професор београдског Пољопривредног факултета у пензији за област пчеларства одржао је предавање о значају употребе пчелињих производа у исхрани и терапији. Он је пчеле назвао „крилати фармацеути“, а занимљиво је да су Срби на последњем месту у Европи по употреби меда у исхрани (400 до 600 грама годишње), у врху лествице су Немци са 4 кг годишње и Јапанци са чак 7кг.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ