НАСТАВЉА СЕ ПОШУМЉАВАЊЕ ГОЧА

Аутор:Весна Ђорђевић

Пројекат пошумљавања Гоча Јавно предузеће „Шуме Гоч“ наставиће са првим данима овог пролећа – 27.000 садница црног бора, смрче и дуглазије допремљено је у пластенике у Новом Селу и чека усадњу на Љуктен. Другу фазу пошумљавања највишег врха Гоча финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Управа за шуме одакле стижу средства за саднице и сам посао  пошумљавања.

– Љуктен је последњи пут пошумљаван седамдесетих година прошлог века, па ево сада. Пошумљава се тежак терен, серпентин, крш и голет. Кренули смо у ову причу јер смо набавили контејнерске саднице које се 99% примају. Угрожава их само велика суша  која је и прошле године однела одређен  број  садница – од  25.000 засађених прошле године, попунили смо 5.000 садница јесенас. Сада се спремамо да на терен изађемо са 25.000 нових четинара и надамо се да неће бити сушна година, каже директор Јавног предузећа „Шуме Гоч“, Ивица Лазаревић.

Радници предузећа су обучени за овај посао, тако да неће бити ангажована додатна радна снага. Њих двадесетак моћи ће да усади дневно око хиљаду биљака, па се очекује да посао буде обављен за 25 до 30 радних дана и да 25.000 садница црног бора, 1.000 смрче и 1.000 дуглазије насели Љуктен. Иначе, „Шуме Гоч“ се интезивно баве пошумљавањем од самог оснивања 2016. Током пет година засађено је преко 100.000 садног материјала. Само у 2019.  добијено је  42.000 садница од Зеленог фонда Министарства заштите животне средине и у једном даху засађено на Гочу на 16 хектара. Сада се ради по десет хектара.

– Саднице су набављене из Шумског газдинства „Пирот Србија шуме“ са Старе планине и изузетног су квалитета. До сада смо куповали Наупаре и Пожегу, сада мењамо локацију како бисмо оплеменили генофонд. Ово је посао који се ради за будуће генерације. Бор споро расте на оваквим теренима и потребно је тридесетак година до прве прореде. Направили смо путеве на овом терену, просеке који ће служити као противпожарне влаке, а иза тога следи пошумљавање нових десет хектара чим временски услови то дозволе, објашњава Ивица Лазаревић.

У „Шумама Гоч“ наводе да се јављају и друштвено одговорне фирме које желе да помогну. Као пример наводе предузеће из Новог Села које се бави производњом машина за израду картона и које од сваке машине продате Европској унији желе да донирају по 50 евра за набавку садница за пошумљавање Гоча. Како пошумљавање није могуће целе године, већ само у пролеће и јесен, намера је да се изабраног расадника отвори наменски рачун на који ће се издвајати средства.

-Почетком марта, са првим лепим данима, планирамонову акцију „Срцем за Гоч“ каквусмо у сарадњи са Колом српских сестара реализовали прошле године. Деца и родитељи, сви грађани су добродошли. Пошумљаваћемо део око релеја, да одрадимо други део планиран за ову годину и извршимо допуну од прошле године. Акција је отвореног типа, сви љубитељи природе су добродошли, закључује директор ЈП „Шуме Гоч“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ