ОТВОРЕНА БАТИНА СПОМЕН СОБА

Аутор:Срећко Станојчић

Поводом обележавања 20 година од смрти великана српског глумишта Данила Бате Стојковића, данас је званично отворена Батина спомен соба у амфитеатру који носи његово име.

Легат познатог глумца постоји од новембра 2021. године, када је у приземљу врњачког амфитеатра,  уређена  његова радна соба, са личним стварима, књигама које је волео да има у својој библиотеци и реквизитима по  којима је био препознатљив, попут шешира, штапа и луле.

Бранка Петрић

Дугогодишњи Батин  пријатељ Никола Џамић је у његову част, годинама пред Фестивал филмског сценарија, организовао познату манифестацију „Дани Данила Бате Стојковића“, која ће и даље постојати у неком измењеном концепту, а за Батину спомен собу каже да  она реално представља његов легат. Поред награда, намештаја, повеља и књига који се налазе у радној соби Данила Бате Стојковића, ту су његово одело, кравате и оригиналне фотографије са снимања филмова и извођења позоришних представа.

Иван Трифуновић, Милан Цаци Михаиловић и Иван Џатић

На свечаности испред амфитетра успомене на Бату евоцирали су његови блиски пријатељи, глумац Милан Цаци Михаиловић и глумица Бранка Петрић, у име Општине Врњачка Бања, заменик председника Општине Иван Џатић и Радмила Павловић,  једна од наследница која је са Тамаром Ловрић  за спомен собу и легат поклонила наслеђене ствари од познатог глумца.У име Туристичке организације, поштоваоце лика и дела великана српског и југословенског глумишта поздравио је Иван Трифуновић, а у име Удружења грађана „Данило Бата Стојковић“ сећање на њега, пренео је присутнима и Никола Џамић.

О Батином животу, глумица Бранка Петрић говорила је са сетом  али и радошћу јер је он био део њеног живота, као друг из  студенстких дана, четири године и касније као колега.

-Није могло да се замисли да имам неку премијеру, а да ми Бата није показао своју пажњу или кад се родио наш други син, он се појавио на вратима нашег дома са печеним јагњетом на ражњу, а ова спомен соба много подсећа на њега, почев од његовог сакоа, одела, његове библиотеке, дела његових награда, његових фотеља и осталог, рекла је Бранка Петрић на свечаности.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ