НОВЕ КОЛИЧИНЕ ВОДЕ И СТАБИЛНИЈЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

БУШОТИНА „ВИТОЈЕВАЦ“

Пад притиска у водоводној мрежи, прекиди у снабдевању односно вишесатни нестанак воде у летњим месецима, проблем је са којим се Врњачка Бања суочава последњих година, а последица је изградње хотела и нових смештајних капацитета, отварања базена и значајно повећане потрошње. Да нови извори представљају једино трајно решење за угрожено водоснабдевање јесте став који је локална самоуправа заузела фебруара 2017. после озбиљних научних истраживања. Сходно потребама и на основу досадашњих резултата,  Јавно предузеће „Белимарковац“  спремило је пројекте за четири нове бушотине. Радови на истражно-експлоатационој бушотини у Витојевачком пољу кренули су почетком марта, а посао је поверен Предузећу за пројектовање и извођење радова у геологији „HidroGeoCentar“ Лештане.

Извориште „Витојевац“ је најстарије извориште за водоснабдевање Врњачке Бање. Капацитет је дошао до крајњег максимума, па је наше предузеће дало предлог да се на овој локацији буши нови бунар дубине 260 метара. Тренутно смо на неких тридесет посто извођења радова, на 80 метара истражног бушења и до сада се све уклапа у пројекат. Уколико не буде неких непредвиђених околности (а непредвиђене ситуације у овом послу увек могу да се десе с обзиром да није мала дубина) бушење ће трајати још две недеље. Иза тога улазимо у испирање и тестирање што се завршава за три до четири дана, а онда долази друга, исто тако важна фаза, а то је повезивање и опремање. Све то захтева неко време, али ја очекујем до половине следећег месеца, уколико вода буде одговорајућег квалитета, да становништво може да рачуна на нове количине, каже Владимир Лазић, технички директор Предузећа „HidroGeoCentar“.

Драгослав Благојевић, Владимир Лазић, Горан Рашула и Родољуб Џамић

Досадашњи резултати у околини показују да бунари ових дубина дају до десетак литара воде у секунди што би требало,  ако се има у виду да Врњачка Бања  троши стотинак литара у секунди, да за неких десет посто подигне досадашње капацитете.

Практично, овим бунаром ћемо проћи комплетан алувијални комплекс на коме остају постојећи бунари, улазимо у серпентините где до дубине од 260 метара очекујемо да ћемо имати један пакет изданске средине дебеле око сто метара. Три дужине филтера ће бити уграђене по цирка 30  метара и ми очекујемо да ћемо са овим бунаром моћи да добијемо стабилних 5 до 10 литара воде у секунди. Интересантно је да је ова водоносна средина већ набушена бунарима за „Воду Врњци“ и „Влајковић Глобус“, па ћемо гледати да у овим истражним радњама врло мудро и стручно обратимо пажњу на утицај на ове локалне бунаре. Сви бунари који каптирају воду из ове средине ће бити увезани у један систем мониторинга. На тај начин ћемо моћи и да управљамо, штитимо и очувамо ову ретку природну појаву.

Радови иду по плану, нема никаквих заглава, оптерећења, сви елементи за добру, квалитетану и брзу израду бунара су стечени, општина то прати финансијски јако добро и ја као члан Одбора за заштиту природног ресурса подземних вода могу да кажем да се та стратегија коју је општина зацртала својим програмом  још фебруара 2017. године и који је изгласан на Скупштини општине, практично овим радовима апсолутно поштује у целини, наглашава Горан Рашула, инжењер хидрогеологије задужен за експертски  надзор.

Зарад квалитетнијег животног стандарда грађана, али и даљег развоја Врњачке Бање, планови локалне самоуправе су да се обезбеде нове количине воде неопходне за равномерну потрошњу.

У 2022. години кренули смо са обимним радовима и очекујемо да нађемо неких 40 литара воде у секунди што би у укупном билансу било око четрдесетесет посто досадашње расположиве количине. Радови на Витојевцу, на бушотини IPE3 почели су пре десетак дана и то иде квалитетно. Планирамо да друге бушотине, које ће бити плиће од 200 метара, радимо у наредном периоду. Следећа је бушотина код Аутопревоза, затим се иде на локацију код Аква парка тј на Рај, па код Пет храстова. На крају је локација Јошевик или код изворишта Угљарево. Ако све буде како треба, до краја године сигурно ћемо то да урадимо, а можда и пре, предочава план рада Драгослав Благојевић, директор Јавног предузећа „Белимарковац“.

Поред бушотина, приоритет је и Филтерско постројење „Липова“ где са спорих филтера треба да се пређе на брзе како бисмо добили континуирано водоснабдевање.

Врњачка Бања има најсложенији систем водоснабдевања и то грађани морају да знају. Имамо изворишта на којима користимо подземне воде, каптиране изворе на Гочу и отворену акумулацију Селиште. То је све врло сложено, врло тешко технолошки и технички укомпоновати, али грађане то не занима, они желе да имају бистру , квалитетну, чисту, хемијски и бактериолошки исправну воду и то је дужан да обезбеди „Белимарковац“ (раније Бели извор). Ја се овим послом бавим више од 30 година, нема стручњака који се код нас није опробао. Ово је велико богатство наше општине. Отуда ја заговарам (а и председник Ђуровић и остало руководство имају тај став) да ми треба да истражујемо наше просторе  да видимо са каквим природним ресурсима располажемо, како можемо да их ставимо у функцију, а да се не поремети природна равнотежа. Да се све ради транспарентно доказ је присуство медија, а још важнији је надзор високостручних људи који су компетентни да у сваком тренутку уколико би дошло до потешкоћа дају предлоге за њихово решавање.

Извориште Витојевац је право велико богатство. Све количине воде коју добијемо вреде баснословно за Врњачку Бању, наш јавни сектор и предузеће које од тога живи и ја искрено очекујем да ћемо уз помоћ стручних људи до краја године трајно решити проблем водоснабдевања, закључује Родољуб Џамић, председник Одбора за управљање, коришћење и заштиту природних ресурса.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ