ПОКЛОН СКОПСКОГ ЗОО ВРТА ЗА ВРЊАЧКУ ЗЕЛЕНУ ОАЗУ

Аутор:Весна Ђорђевић

На четири километра од центра Врњачке Бање налази се један од лепших зоолошких вртова у Србији. Настао пре 16 година из хобија власника, Зорке и Драгана Срећковић, као станиште за птице, данас се простире на 3,5 хектара и броји 120 врста и хиљаду јединки. Прошле, 2021. године зоо врт је и званично регистрован, а пробрано друштво птица, копитара, папкара и крзнених сисара редовно се појачава. Према очекивањима, удомљење у Врњцима до лета добиће зебра, камила и мајмуни.

Становници мајмунарнице, која је у изградњи у централној зони зоо врта, стићи ће као поклон „Скопље Зоо врта“.

– Бања је прекрасно туристичко место које се лепо развија, а сваком туристичком месту потребна је зелена оаза као што је зоолошки врт. Можда је Зоо врт у Врњцима далеко мањи од скопског, али сам пријатно изненађен оним што сам видео. Имају озбиљну колекцију животиња и одличне услове за њихов смештај. Импресионира ме то што се много пажње посвећује едукацији, раду са децом, организовању тура. Ради смо да помогнемо по питању едукације и у домену размене животиња. Али, има и пуно ствари које можемо ми да учимо од њих, првенствено када је гајење и размножавање птица у питању, каже Кристијан Стоименов, директор „Скопље Зоо врта“ који је у узвратну посету колегама у Врњцима стигао 16. марта.

Договорена је дугорочна сарадња и размена животиња. Скопски врт ће добити неке ретке врсте птица које до сада није имао, а за узврат ће донирати мајмуне који су увек јако интересантни посетиоцима, нарочито деци.

– Код сваке промене станишта животиња, размене, набавке нових, потребно је испоштовати законску процедуру, одрадити пратећу документацију, карантин, али су очекивања да ће мајмуни стићи пре почетка туристичке сезоне, највероварније већ у мају, наглашава Стоименов.

Епитет једног од најинтересантнијих садржаја у врњачкој туристичкој понуди, зоолошки врт у Врњцима од ове летње сезоне поткрепљиваће и новим адутима – почеће са радом школа јахања за најмлађе, играоница на два спрата и са шестстотина квадрата, ресторан са коначиштем.

– Изузетно нам је драго да чујемо похвале јер ми најбоље знамо колико свакодневно радимо, колико труда улажемо око сваке животиње и сваког посетиоца. Сви су нам подједнако важни. Исто тако нам је битно да чујемо мишљења од „великих“ колега са вишедеценијским искуством и зато остварујемо сарадњу са другим зоо вртовима. Тренутно нам је најбитније да добијемо животиње за које смо припремили станишта и зато се посебно радујемо доласку лемура, рекла нам је Звездана Павловић, PR менаџер.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ