ПОТПИСАН ТРЕЋИ УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Аутор:Срђан Удовичић

У Аранђеловцу је 11. марта 2022. године, додељен 151 уговор јединицама локалних самоуправа које су испуниле услове за пројекат замене столарије у циљу повећања енергетске ефикасности, који спроводи Министарство рударства и енергетике. Програм се и ове године односи на стамбене зграде, породичне куће и станове, а спроводе га локалне самоуправе.

У име Општине Врњачка Бања, на Свечаној церемонији у Центру за културу у Аранђеловцу, уговор са Министарством рударства и енергетике, потписао је председник врњачке општине, Бобан Ђуровић.

Ово је трећи пројекат којим Општина Врњачка Бања наставља успешну сарадњу са Министарством рударства и енергетике на спровођењу мера енергетске ефикасности.

Врњачка локална самоуправа и Министарство издвојиће по 4 милиона динара за суфинансирање енергетске санације кућа и станова на територији општине Врњачка Бања. Општина ће расписати конкурс за привредне субјекте који се баве производњом, услугама и радовима на уградњи материјала и опреме, а затим за крајње кориснике средстава подстицаја односно домаћинства.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић истакла је да ће укупно за све локалне самоуправе, потписнице уговора, бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

„Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

По њеним речима пројекат јесте велик и сложен, али и успешан јер га спроводе заједно Влада, општине, градови и грађани.

„Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ