Одржана конференција за медије у Музеју савремене уметности

Срђан Удовичић

Поводом 100 година од рођења Миодрага Б. Протића (1922 – 2014.) једног од иницијатора идеје о оснивању Музеја савремене уметности, као и њеног првог, дугогодишњег управника (1965 – 1980), потом значајног ликовног ствараоца и теоретичара уметности, аутора бројних монографија и студија о модерној уметности, Музеј ће овај значајан јубилеј обележити дешавањима у различитим галеријским и музејским просторима а чији је покровитељ Музеј савремене уметности.

Тим поводом је 28. априла 2022. године, одржана конференција за медије у Сали Миодраг Б. Протић у Музеју савремене уметности, Београд. Присутнима су се обратили и о програму обележавања јубилеја говорили: Маријана Коларић – директорка Музеја савремене уметности, Саша Миленковић – директор Културног центра Врњачка Бања,  Александар Милојевић – Галерија Рима, и Светлана Митић – кустос Музеја савремене уметности у Београду.

Обележавање јубилеја почиње изложбом ликовних остварења Миодрага Б. Протића у простору Галерије Рима у Београду, под називом Миодраг Б. Протић: Поводом стогодишњице од рођења. Аутор ове изложбе је проф. др. Јерко Денегри.

Током месеца јула, јубилеј ће обележити и Замак културе у Врњачкој Бањи, где ће у централном галеријско-музејском простору бити реализована изложба, „У знаку семантичког кључа“, са избором дела из опуса уметника као и биографско документарним материјалом везаним за рани период рада и живота аутора, који је несумњиво био тесно повезан са Врњачком Бањом. Изложба ће бити рађена уз живу сарадњу и учешће уметниковог сина, Предрага Протића.Уводни текст за каталог који ће пратити изложбу, радиће музејски саветник Јелена Боровић Димић, управник Замка културе, док ће сарадник на изложби бити Светлана Митић, историчарка уметности која ће направити  избор из колекције радова Миодрага Б. Протића.

Као покровитељ јубилеја, Музеј савремене уметности стогодишњицу од рођења свог првог управника, обележиће изложбом у Галерији – Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, која ће бити отворена 20. октобра, на дан отварања зграде Музеја као и празника ослобођења града Београда.

Изложба у Галерији – Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића поред репрезентативних дела Миодрага Б. Протића која се налазе у колекцији Музеја савремене уметности, представиће и разноврсну документарну грађу из архиве Одељења за уметничку документацију Музеја.

Изложба ће представити процес настанака и деловања Модерне галерије (1958. године), а потом и Музеја савремене уметности 1965. године, као прве установе на југословенском уметничком простору која је континуирано пратила развој југословенске модерне и савремене визуелне уметности. У том контексту биће приказан Протићев ангажман, у прве две деценије постојања Музеја, као управника ове институције.

Посебна пажња биће посвећена његовим активностима у конституисању установе, стварању институције са јасном концепцијском оријентацијом, и у складу са том оријентацијом и тада покренутим значајним подухватима Музеја, попут серије изложби Југословенска уметност XX века, затим бројним монографско ретроспективним изложбама, и посебно важном сегменту раду на унапређењу и успостављању међународне сарадње са релевантним музејским центрима у свету.

Након изложбе у Легату Чолаковић, други део јубилеја биће обележен симпозијумом приређеним у простору Музеја савремене уметности. Симпозијум ће бити фокусиран на три најзначајнија аспекта рада Миодрага Б. Протића: његов допринос на плану уметности као ствароца, допринос у области писања ликовне критике и прозе, као и за Музеј најзначајнији допринос у промовисању и стврању музејских вредности које су и данас присутне у раду Музеја. Симпозијум предвиђа учешће колега музеалаца, уметника и теоретичара уметности из земље и региона.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ