АБРАШЕВИЋ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ФЕСТИВАЛУ У ТУРСКОЈ

Аутор:Весна Ђорђевић

Пет пехара – за најпопуларније и најатрактивније културно-уметничко друштво, за друго место у свеукупном пласману, за треће место у категорији „Најлепша народна ношња“, за треће место у категорији „Најлепши глас фестивалa“ који је понела чланица Анђелина Ћировић из Краљева и пети пехар за учешће на фестивалу освојило је Културно уметничко друштво „Абрашевић“ из Врњачке Бање на Интернационалном фестивалу „Sarimsakli Trophy 2022“ у турском граду Ајвалик.

– Оснивач фестивала је Бесим Биберовић, а традицију дугу 20 година наставио је његов син Анес са којим имамо одличну сарадњу, који нас је и овај пут угостио на најбољи могући начин и учинио да наше путовање буде незаборавно. Уживали смо у крстарењу егејском регијом и обиласку 23 острва, купању на дестинацијама обележеним „плавим заставицама“ које се додељују само најчистијим плажама на свету, у екскурзијама и журкама и доносимо у Србију најлепше утиске. Исто тако се надамо да смо оправдали поверење  општине која нам је омогућила ово путовање и да смо показали да смо достојни имена „Абрашевић“ с обзиром на освојене награде у изузетно јакој конкуренцији међу уиграним друштвима и изузетно великом броју учесника, каже Ненад Јовановић, уметнички руководилац друштва.

Смотра која од 2007. промовише традицију и културу земаља учесница, окупила је у малом рибарском место у Турској на обали Егеја од 27. априла до 4. маја 1.500 учесника из земље домаћина, али и из Белорусије, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговин, Македоније, Србије. КУД „Абрашевић“ отворио је фестивал кореографијом „Игре из Србије“, а да су блистали на смотри потврдују и друге награде и признања.

– С обзиром на јаку конкуренција, уиграна друштва, велики број учесника презадовољни смо освојеним наградама јер смо показали да смо достојни имена „Абрашевић“ које наше друштво носи више од пола века. Награде нам је уручио градоначелник лично, који нас је угостио и са којим смо разменили поклоне, а могу рећи и да је веома заинтересован за долазак у Врњачку Бању што је само још један плус фестивалу за који сви учесници једногласно кажу да не може да се заборави, наглашава Ненад.

Дружење фолклораша у Ајвалику пружило је прилику и да се склопе бројна познанства и договоре будуће сарадње попут оне са Друштвом из Херцег Новог. Иначе, екипа врњчана бројила је тридесет и једног члана, а у „Абрашевић“-у истичу  да лепа дружења, позитивна енергија, путовања уз добру физичку кондицију јесу аргументи за активно прикључење друштву. Корона је сасекла рад ветерана, али су ради да наставе активности са рекреативцима. Оно што радује јесте податак да долази све више малишана који шеле да буду чувари традиције и културе па ово врњачко културно-уметничко друштво тренутно тренутно има две млађе групе узраста од 5 до 10 година и Први извођачки ансамбл који броји тридесетак чланова од 12 до 27 година и изводи 13 кореографија.

– Пробе друштва су понедељком и четвртком у холу Основне школе „Попински борци“, а ми смо увек ради да примимо нове чланове, било најмлађе, било ветеране јер нам је жеља да повратимо стари сјај и славу некада највећег врњачког друштва, истиче кореограф и уметнички руководилац врњачког „Абрашевић“-а по повратку са успешног гостовања у Турској.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ