ДИЛЕМЕ И КОНТРОВЕРЗЕ У МЕДИЦИНИ

Аутор:Весна Ђорђевић

„Дилеме и контроверзе у медицини“ назив је међународног симпозијума чије су пето издање у врњачком Хотелу „Zepter“  од 20. до 22. маја организовали Удружење „Мед-компас“ и Српско лекарско друштво.

У раду регионалног састанка чији је концепт препознат и признат у ширим круговима, учествовало је овај пут 170 лекара из Србије и земаља региона. Програм је намењен младим лекарима свих грана медицине  (доминантно интернисти и гастроентеролози) који кроз панеле и сесије покушавају да реше нека отворена питања, теме и дилеме које заслужују додатну пажњу и више углова сагледавања.

– Овогодишње „Дилеме и контроверзе“ обухватају неколико тематских области које наизглед нису повезане али се све раде кроз мултидисциплинарни панел који чини да се све теме повезују и да медицина добија интегративни приступ, односно наша едукација је усмерена на тај начин да лекарима поспеши индивидуализацију приступа болеснику, интерактивност размишљања кроз грешке и контроверзне теме у раду које онда могу да унапреде тај приступ. Тежи се томе да сам приступ буде интегративан, односно  да се човек не посматра као скуп органа већ као биће које функционише складно захваљујући једној хомеостази, каже асистент Владимир Миливојевић, председник Организационог одбора Конгреса.

Крварење из дигестивног тракта, приступ тромбозама у организму, инфламаторне болести црева, аутоимунске болести црева и проблематика воде у плућима – јесу овогодишње дилеме и контроверзе које су посматране из више аспеката од стране пулмолога, кардиолога, имунолога, нефролога, односно свих специјалиста укључених у дату област.

– Сваки панел објединио је и овај пут различите хоризонте и меридијане, различите специјалности и клиничке праксе на дневној рутини. Када се све те ствари обједине и сучеле у оквиру једног панела, на основу досадашњих концепата, то увек имплицира много новина и унапређење искустава и знања, закључује Владимир Миливојевић који уз доктора асистента Ивана Ранковића оснивач концепта „Дилеме и контроверзе“.

Уз два кровна удружења, под окрињем бренда „Дилеме и Контроверзе“ још је девет суорганизатора – Секција за интерну медицину и Секција за нутрицију, микробиоту и имунометаболизам Српског лекарског друштва, НУПЕНС – Национално удружење за парентералну и ентералну исхрану Србије, секција младих, Респираторно-едукативни центар, ИПЕМ – Хрватско удружење младих задужено за едукацију  Северномакедонско удружење гастроентеролошко, секција младих и Америчко удружење за проучавање болести јетре.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ