„СНАЖНИ И ЗАДОВОЉНИ МЛАДИ ДОПРИНОСЕ РАЗВОЈУ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

УНАПРЕЂЕЊЕ ВЕШТИНА МЛАДИХ РАДИ ЗАПОШЉИВОСТИ

Центар за децу и омладину од априла до јула 2022. год. реализује пројекат „Снажни и задовољни млади доприносе развоју Врњачке Бање“ који финансира Општина Врњачка Бања из буџетских средстава за подршку програма и пројеката које спроводе удружења грађана.

Пројекат се бави заступањем права младих на рад промоцијом њиховог образовања и способности и унапређењем њихових вештина у циљу обезбеђења лакше запошљивости.

– Овим пројектом желимо да допринесемо унапређењу људских права младих на рад и живот у локалној заједници. Посебни циљеви пројекта су: оснаживање незапослених младих кроз обуке за додатне вештине и омогућавање квалитетног запошљавања ради обезбеђивања сопствених средстава за достојан живот; адекватно информисање привредника о расположивој радној снази, могућност младих да се непосредно представе евентуалним послодавцима као и допринос запослених младих локалном економском развоју Врњачке Бање.

Милица Радичевић и Валентина Крстић воде обуку

У сарадњи са Националном службом за запошљавање установили смо број незапослених младих, профиле струка којима је запошљавање најтеже и мапирали смо њихове потребе за додатном  едукацијом. Такође, извршили смо истраживање потреба послодаваца односно њиховог мишљења о недостајућим оперативним вештинама дипломираних студената за одређена радна места.

У оквиру пројекта организују се едукације за стицање одређених специфичних вештина и за самозапошљавање, а на крају сви полазници ће добити сертификате о завршеној обуци.

Једна од активности пројекта је организовање Сајма расположиве радне снаге Врњачке Бање ради повезивања младих са привредницима ради промовисања компетенција младих, њиховог међусобног упознавања и евентуалног запошљавања, рекла нам је Валентина Крстић, председник Центра за децу и омладину.

Најпотребније вештине за које су млади показали интересовање су предузетништво и практична израда бизнис планова, основе правне писмености, пословна коресподенција и основе комуникацијских вештина. Национална служба запошљавања и Факултет за ХиТ су контактирали су кориснике, учеснике пројекта.

Дводневна обука о основама предузетништва и изради бизнис планова одржана је 24. и 25. маја у Центру за развој иновативних делатности, а водиле су их Милица Радичевић мастер менаџер за маркетинг и Валентина Крстић, магистар економских наука и косултант за израду пројеката, пословних планова и стратешких докумената са дугогодишњим искуством.

Обуку из области правне писмености водиће Тамара Радојевић, правник са положеним правосудним испитом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ