ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА

Весна Ђорђевић

„У спомен човекољубљу британских жена – лекара и болничарки које су 1915. године у Врњачкој Бањи лечиле српске рањенике и болеснике. Грађани Врњачке Бање, октобра 1985.“ – уписано је на спомен-плочи код термалног извора „Слатина“  где је 12. маја полагањем венаца и културно-уметничким програмом обележен Међународни дан Црвеног крста.

– Далеке 1859. године недалеко од Солферина, маленог места на северу Италије, сукобиле су се аустријске војне јединице са савезничком Француском и Италијанском војском где се затекао и Андре Динан који је организовао помоћ за рањенике, а његова тада чувена порука „Сви смо браћа!“ наилази на добру вољу волонтера,па сви рањени бивају спашени. По повратку у Женеву организована је Међународна конвенција која ће осигурати заштиту цивила у рату, а у свим земљама оснивају се друштва за пружање помоћи. Динанова визија постаје стварност – рођена је светска организација Црвеног крста, а знак распознавања је црвени крст на белом пољу.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца је настао као независна хуманитарна организација за помоћ рањеницима, болесницима и војницима у рату. У целом развоју од 1863 године инсистира на својој независности која му омогућује да остаје неутралан у сваком актуелном тренутку и потенцијалном сукобу без икаквог, а посебно политичког утицаја, рекла је Весна Малићанин, председница Општинске организације Црвеног крста Врњачка Бања.

Уз констатацију да „146 година постојања и рада Црвеног крста у Србији, бриге за човека и његово достојанство обавезују, а да поверење које је организација стекла мора бити очувано због људи којима је Црвени крст потребан“, докторка Малићанин се захвалила свим активистима Црвеног крста.

Венце су на спомен обележје положили представници општинске организације Црвеног крста Врњачка Бања и представници Општине – заменик председника Иван Џатић и директор Јавног предузећа „Шуме Гоч“, Ивица Лазаревић, а у културно-уметничком програму чествовали чланови Драмског студија „Мали принц“ и Хор удружења „Врњачки вез“. У завршници програма изведена је поема дугогодишње активистиње врњачког Црвеног крста, Стефе Вановац „Хуманост на делу“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ