ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ

Марина Ст. Јанковић

УЛОГА И ЗНАЧАЈ ЛОКАЛНОГ ОМБУДСМАНА

Јелена Миливојевић, локални омбудсман Града Крагујевца, мр Снежана Калајановић, заменик омбудсмана и Иван Ковачевић, шеф стручне службе били су 23. маја гости врњачког Факултета за хотелијерство и туризам, а повод је био предавање студентима. Била је то прилика да Јелена Миливојевић упозна студенте са настанком и развојем института омбудсмана као и са његовим надлежностима.

Јелена Миливојевић

– Идеја је, пре свега, промоција наше институције на свим факултетима који припадају Универзитету у Крагујевцу. Студентима ћемо приказати сферу нашег рада, значи конкретно ћемо показати чиме се бави омбудсман, која је наша надлежност, показаћемо им примере из наше праксе, модел наше притужбе… Зашто је то значајно? Институција омбудсмана штити људска и мањинска права у најширем могућем обиму, не само на локалном нивоу. Ми као локални омбудсмани можемо да сарађујемо, имамо овлашћење да поступамо по притужби и на све државне органе власти. Уколико се обрати локалном омбудсману, грађанин коме су повређена људска и мањинска права од стране неког републичког органа, ми то прослеђујемо републичком заштитнику грађана и у том смислу је наше постојање јако битно јер смо спона између грађана и републичког заштитника грађана. Наша надлежност је поступање по притужбама грађана који су незадовољни радом јавно-комуналних предузећа, општинске управе и јавних установа и организација чији је оснивач Град Крагујевац. Наш поступак је ефикасан, недостаци се уклањају у року од 8 до15 дана, рекла нам је Јелена Миливојевић која има десетогодишње искуство у сфери међународних институција, заштити људских права, у области јавног права. Јелена тренутно спрема докторску дисетрацију на тему омбудсмана, а специјализирала је англоамеричко право на Универзитету Регенсбург у Немачкој и имала је више студијских посета у Немачкој и Италији.

У Свечаној сали Факултета студенти су са великом пажњом пратили предавање и проширили своје видике у области заштите права, а на све недоумице и питања добили су конкретне одговоре.

Омбудсман је институција коју је, први пут 1809. године успоставио шведски парламент, са задатком да, као његов повереник, надгледа како извршна власт спроводи законе. У преводу са шведског реч „омбудсман“ значи повереник, пуномоћник, неко ко има „слуха за народ“, заштитник људских права.

Институција локалног омбудсмана (тадашњи назив „градски грађански бранилац“) за територију Града Крагујевца, установљена је 2004. године Одлуком Скупштине Града.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ