ПРЕДСТАВЉЕНИ ПРИОРИТЕТИ У ОБЛАСТИ РЕФОРМЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НА ЗАСЕДАЊУ НАЛАС-А

Срђан Удовичић

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, у својству делегата Сталне конференције градова и општина, говорио је о приоритетима у области реформе локалне самоуправе на 17. генералној Скупштини Мреже асоцијација југоисточне Европе (НАЛАС), у оквиру сесије која је била посвећена развоју асоцијације локалних власти, која је одржана 12. маја 2022. године, у Београду.

Ђуровић је представио кључне активности МДУЛС и СКГО у спровођењу Програма реформе локалне самоуправе, те истакао израду методологија које треба да помогну у сагледавању капацитета локалних самоуправа за обављање послова из своје надлежности у циљу њиховог унапређења, као и нивоа услуга које се пружају грађанима.

„У плану је да се ураде националне методологије и алати који ће омогућити, пре свега мерење доступности и квалитета услуга локалне самоуправе, мерење неопходних финансијских, кадровских и техничких ресурса за спровођење послова локалне самоуправе и мерење задовољства грађана услугама“, рекао је Ђуровић.

Он је истакао и реформу управљања људским ресурсима у локалним самоуправама, и то првенствено увођењем компетенција. По његовим речима, кључан процес је и дигитализација управе и увођење електронске управе.

„Општине и градови свесни су неопходности и бенефита који добијају кроз процес дигитализације, али им је потребна подршка за имплементацију и све неопходне кораке у овом процесу. Тренутно је у току формирање централне електронске писарнице која ће омогућити јединствено завођење и праћење свих поступака у јавном сектору, као и омогућавање грађанима да поступке обаве електронски и да у сваком тренутку имају увид у статус свог предмета. Градови и општине и наша асоцијација у овом процесу сарађују са владином Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу“, изјавио је председник општине Врњачка Бања.

У наставку излагања Ђуровић се осврнуо и на значај буџетских портала које је израдила СКГО, и нагласио да су они у великој мери допринели унапређену транспарентности процеса израде и праћења реализације буџета у локалним самоуправама у којима су уведени.

На Скупштини је функцију председавајуће асоцијације у наредних годину дана, преузела СКГО. Испред организације, функцију председника обављаће др сци. мед. Горан Цветановић, председник СКГО и градоначелник Лесковца.

Уручено је и признање дугогодишњем генералном секретару СКГО Ђорђу Станичићу за развој НАЛАС-а и локалних самоуправа у региону Југоисточне Европе.

Након заседања, Ђуровић је имао састанак са градоначелником града Ријека (Хрватска), Марком Филиповићем и председником општине Бар (Црна Гора) , Душаном Раичевићем, на ком су разматране будуће заједничке активности и сарадња ових локалних самоуправа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ