5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА ,, ЏИВЏАН ФЕСТ 2022“

Аутор:Редакција

РЕКОРДНИХ 1.600 УЧЕСНИКA

Након две године паузе услед пандемије Корона вируса, у Врњачкој Бањи, од 4. до 5. јуна у Хали спортова „Врњачка Бања“ одржан је 5. Међународни фестивал фолклора ,, Џивџан фест 2022“. Организатор фестивала је Канцеларија за младе општине Врњачка Бања а покровитељ фестивала Општина Врњачка Бања. Манифестација је ове године окупила рекордан број учесника.  Преко 1.600 учесника из земље и иностранства, љубитеља фолклора, уживало је у разноликости и богатству фолклорне уметности а Врњачкој Бањи је припала велика част да буде домаћин Међународног фестивала фолклора ,,ЏИВЏАН ФЕСТ 2022“, који календар бањских манифестација чини богатијим и садржајнијим.

Организујући дружење фолклориста у организацији Канцеларије за младе, циљ организатора је да представи богато културно стваралаштво наше Општине, као и културно-уметничка друштва из нашег места, пријатељских градова Врњачке Бање и Европе.

Фестивал ,,ЏИВЏАН ФЕСТ 2022“, од самог почетка  промовише и окупља младе људе око заједничке идеје ширења културе и уметности, очувања и неговања традиционалних вредности и народних обичаја, као и афирмације, сарадње и заједништва млађих генерација.

„Вођени жељом да инспиришемо будуће генерације, да наставе да негују фолклорну културу, овим спектаклом тежимо да оживимо и приближимо наше играчко наслеђе савременој публици“, истакле су Марија Рајковић Ћосић и Сања Чеперковић, наше вредне домаћице којима је пошло за руком да уз помоћ Општине Врњачка Бања и бројних донатора, људи добре воље, окупе велики број учесника што је манифестацију учинило богатијом.

Сви фолклорни ансамбли настојали су да се представе на што бољи начин, како би скренули пажњу не само публике, већ и стручног жирија који је најбољима доделио вредне награде.

Стручни жири је пред собом имао тежак задатак да од великог броја учесника изабере и награди најбоље. Жири је  радио у саставу: Игор Гудић, кореограф (председник жирија), Душанка Лазовић, костимограф (члан жирија), Владимир Милићевић,  професор музике (члан жирија).

Првог дана 4. јуна, 38 фолклорних ансамбала надметали су се за вредне награде од првог, другог и трећег места на фестивалу, до награде за кореографију најближу извору, реконструкцију народне ношње, најбоље певање у кореографији и награди за најмлађе чуваре народне традиције. Учесници су били подељени у две категорије узраста од 5-10 година и од 11-15 година старости.

По мишљењу стручног жирија, прво место припало је Друштву за неговање народне традиције „Пећинци“ из Пећинаца, друго место заузели су КУД „Будућност 1984“ из Добановаца и КУД „Добросав Радовановић-Кикац“, Базел, Швајцарска, са истим бројем бодова,  а треће место поделили су КУД „Слобода“ Руменка и КУД „Максим Марковић“ Косјерић.

За све учеснике приређено је послужење, слављеничка торта и журка.

Другог дана манифестације, тачније 5.јуна, такмичили су се први ансамбли са играчима старости од 15 и више година.

Тринаест фолклорних ансамбала надметали су се за прво, друго и треће место на фестивалу, за кореографију, за кореографију најближу извору, најбољи сценски наступ, најбоље певање у кореографији, најоригиналнију ношњу, реконструкцију народне ношње и најбољи музички аранжман.

Према оцени стручног жирија који је радио у истом саставу прво место заузео је КУД „Абрашевић“ Шабац, друго место Фолклорни ансамбл Дома културе Прњавор „Прњавор“ а треће место припало КУД-у „Љиг“ из истоименог места.

Као и претходног дана, учесници су уживали у игри и песми уз слављеничку торту и послужење за све чланове ансамбла и пратећу екипу.

Врњчани и гости могли су да уживају у свечаном дефилеу фолклорних ансамбала који су игре и песме својих родних крајева представљали окупљенима, фотографисали се у врњачком парку за успомену и дуго сећање до следећег окупљања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ