„АЈНШТАЈНОВА ИЗДАЈА“

Весна Ђорђевић

Ко ће први направити и употребити атомску бомбу, ко ће се изборити за нове енергетске изворе, за нову надмоћ – стару тему у новом руху доноси „Ајнштајнова издаја“ коју је по тексту Ерика Емануела Шмита режирала Андреа Ада Лазић. Комад је премијерно изведен у фебруару 2020, а после корона паузе, представили су га врњачкој публици Небојша Дугалић, Бранислав Зеремски и Јован Јелисавчић 17. јуна на сцени врњачког биоскопа.

– Корона нас је све задесила и сви смо на разне начине погођени, неко је изгубио некога, неко је сам преболео. Позориште дуго није могло да функционише у тим условима, али када је корона прошла, сачекала нас је нова актуелност ове представезбог свих ових ратних дешавања. Када смо поново читали сопствени текст из новог искуства увидели смо да смо пар година раније наслутили савремена дешавања у свету и нове ратне тензије. Заправо, схватили смо да су људи кроз уметност и литературу већ све предвидели и да се нама кроз време понављају исти обрасци, каже првак драме Народног позоришта, Небојша Дугалић, о представи која је у многим местима широм Србије први пут подигла позоришну завесу после короне.

“Ајнштајнова издаја” је озбиљна комедија, о два необична човека, који се срећу на обали језера у Њу Џерсију, четрдесетих година двадесетог века покушавајући да нађу заједничку тачку опроштаја, себи и свету, који је увек на ивици уништења. Алберт Ајнштајн, хуманиста и пацифиста, геније, страхује да ће нацисти направити прву атомску бомбу. Да ли треба упозорити Рузвелта, питање је сад.

– Биографије великих значајних људи пребогате су неким невероватним догађајима, а ова Ајнштајнова је важна по томе што сви знамо понешто о Анштајну, а заправо нам говори о контексту у коме је живео и какав је у суштини био однос науке и политике, моћи, однос сила у свету у време у којем је он као научник стварао. Такође, види се да је свако научно откриће, заправо, опасно откриће и да има огромне последице и то су кључна питања која текст отвара. Научник  жели да донесе добро свету откривајући тајне природе како би новим сазнања помогао свету да напредује. Нажалост, велика открића за последицу имају велико зло јер је људима битан само однос моћи, појашњава Дугалић суштину комада.

За разлику од лепршавих комедија које су најчешће пред публиком у унутрашњости ова нас је замислила, а по пажњи са којом је испраћена и огромном аплаузу на крају, реч је о одлично одрађеном „послу“. Са посебном пажњом испраћен је на сцени сваки корак Небојише Дугалића који је последњих година остварио изузетан низ запажених улога у позоришту, на телевизији и филму.

– Трудим се да свему што радим приступам са пуном концентрацијом, пуном пажњом и пуним посвећењем. Наравно да постоје ствари на које се не може утицати, али  је важно да ћовек негује преданост у себи, а онда се ствари отварају како треба. Бирам и прихватам оне ствари за које верујем да ће ми донети некакав нови изазов и нову одговорност у којој  ћу моћи нешто више  и боље. Добро је да су ми нудили разноврсне улоге, тако да нисам морао да се понављам, а самим тим је занимљиво и публици и мени, каже глумац кога ћемо од јесени гледати на малим екранима у улози Кнеза Михајила, на даскама које живот значе биће Шекспиров Магбет у Народном позоришту, а очекује га и низ пројеката током лета.

Рођен и одрастао у Краљеву, каже да сваки слободан тренутак користи да дође кући, а кућом поред Краљева, сматра и Врњачку Бању.

– Ово је мој амбијент, знам му сваки кутак и свако дрво у парку. Овај терен ми је чудесан и није случајно жто већ вековима овде долазе људи жељни уживања, Закључује Небојша Дугалић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ