ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА „КАД ЛИПЕ ЦВЕТАЈУ“

Весна Ђорђевић

Најмлађи чувари традиције и културног наслеђа, њих 240, продефиловало је Врњачком Бањом у најлепшим народним ношњама Србије у суботу, 18. јуна, у оквиру  Фестивала дечијег фолклора „Кад липе цветају“. Традиционална манифестација је изостала претхoдне две године, зато је организатор, КУД „Абрашевић“, уложио максимум да уз помоћ гостију представи врњачкој публици све лепоте наше народне игре и песме.

На позив домаћина одговорило је једанаест друштава из Краљева, Прокупља, Сталаћа, Осечине код Ваљева,  Опланића, Чукојевца, Ратине и Подунаваца, дугогодишњи пријатељи и сарадници „Абрашевића“. Дефиле учесника врњачком Променадом означио је почетак смотре, а добродошлицу малим фолклорашима пожелео је заменик председника Општине, Иван Џатић.

– Ово је идеална прилика да кроз ваше дружење и пријатељство и ми старији уживамо у лепотама српског фолклора и на томе вам неизмерно хвала, рекао је Џатић.

КУД „Абрашевић“ од свог оснивања 1946. настоји да у покретима и гласовима најмлађих сачува нашу традиционалну игру и песму, а томе у прилог сведочи и 25. издање овог фестивала.

– Смотру су отворили наши најмлађи чланови, деца узраста од 4 до 8 година, којима је ово био други наступ. Након представљања гостујућих друштава, наших пријатеља, који су демонстрирали своја умећа и игре из целе Србије, публика је имала прилику да види први ансамбл „Абрашевића“ који је недавно у Турској на интернационалном фестивалу фолклора освојио пет пехара проносећи име Србије и Врњачке Бање, каже Ненад Јовановић, уметнички руководилац КУД „Абрашевић“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ