ИЗЛОЖБА У БИБЛИОТЕЦИ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

„ЧАЈАНКА СА АЛИСОМ“

Поводом 190 година од рођења Карола Луиса, аутора „Алисе у земљи чуда“ Народна библиотека „Др Душан Радић“ организовала је у Салону и Галерији библиотеке изложбу „Чајанка са Алисом“. Изложба је отворена 15. јуна и трајаће до 30. јуна. Ауторке изложбе су: Мирјана Ђурашевић, Мирјана Миленковић и Тања Спасић.

Гости на отварању били су ученици 3/2 одељења ОШ „Попински борци“ са својом учитељицом Лидијом Балшић. Са пуно пажње малишани су разгледали паное и експонате али и слушали причу једне од ауторки, Мирјане Ђурашевић која их је увела у Алисин свет.

Учитељица Лидија Балшић са својим разредом на чајанци

„Алиса у земљи чуда“ је роман први пут издат 1865. године и од тада преведен на све језике света и објављен у небројеним тиражима. Са правом се сматра једном од најбољих књига за децу свих времена. Генијалност овог романа лежи управо у његовој вишеслојности због које се он увек чита другачије у различитим периодима живота. Утицај овог романа на модерну културу је немерљив. Више од 150 година и критичари и читаоци проналазе скривене поруке у овом делу, указујући да књига можда званично спада у дечју литературу, али заправо је за одрасле. Фантастична прича Луиса Керола о магичном колачу, тајним вратима, искеженој мачки, треперавој корњачи инспирисала је филмове, слике, балет, па и компјутерске игре.

Луис Керол, право име Чарлс Латвиџ Доџсон (1832. – 1898.) био је један од најчитанијих енглеских писаца, а такође и математичар, логичар, англикански свештеник и аматерски фотограф.

Изложба је, као и роман, оставила утисак на децу али и на одрасле. Ауторке су исказале огромну креативност, умешност као и љубав према писаној речи и део чаролије и фантастике пренеле и на посетиоце.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ