КОНСТАНТИН АРСИЋ ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ УЧЕСНИК ПРОГРАМА ЕРАЗМУС + У ПОРТУГАЛУ

Аутор:Редакција

Пријава за програм Ерасмус+ био је најбитнији корак у студентској каријери Константина Арсића из Врњачке Бање, а како је 2021. година била изазовна и неизвесна због пандемије корона вируса, многи студенти су одустајали а да нису ни погледали све прилике које су им се указивале.

Крајем јуна 2021. године добио сам мејл од факултета – „Јавни Позив за Ерасмус+ програм“, који сам, с обзиром да сам одувек желео да учествујем у неком од Ерасмус програма, одмах отворио. У мејлу су се налазиле све потребне информације и услови за пријаву. Исчитавајући документе целу ноћ, схватио сам да цео процес уопште није комплексан како се на прву лопту чини. Одмах сам написао свој Си Ви и Мотивационо писмо и скупио сву потребну документацију на једно место. Помоћу сајта ErasmusIntern кренуо сам да тражим фирму у којој бих могао да одрадим праксу, а с обзиром да се бавим музичком продукцијом, није био ни мало лак посао.

У том тренутку постојало је неколико огласа из његове бранше, али су углавном били везани за фотографију и видео, све док није наишао на оглас, који је игром случаја тог дана постављен.

– Био је то оглас фирме Студио у Лисабону, који се бави музичком продукцијом и аудио инжењерингом и ради са разноразним жанровима, попут Fado, World Music, Classical Music, Conteporary Classical Music i Jazz-om.

Учинило ми се као нешто превише идеално да бих уопште и покушао да се пријавим, али сам свеједно то урадио. Послао сам Си Ви, Мотивационо писмо, сертификат о нивоу знања енглеског језика и заборавио на пријаву након пар сати, јер је све деловало исувише добро да би било истинито – све док ме два дана касније није дочекао мејл са позитивним одговором на моју пријаву. Добио сам позив на интервју на коме сам прошао одлично и истог дана формални позив на праксу од стране „N Studio Lisbon“  Студија.

Константин је прихватио изазов и отпутовао у Португал.

– Чим сам слетео у Лисабон осетила се, поред очигледне климатске, културна промена. Прелепе плаже, сунчано време, укусна храна, дружељубиви људи, све је било онако како сам и замишљао. Хуго и Фернанда, брачни пар који држи студио, су ме прихватили као да сам члан њихове породице. Чим су ме преузели са аеродрома, прва станица је била – студио. Хуго ми је на лицу места показао све што студио нуди, као и моје радно место. Одмах смо установили радно време (10:00-13:00 и од 14:30-17:00 од Пон-Пет), трошкове које ће фирма покривати за мене (месечна карта за превоз и СИМ картица са интернетом), као и моје обавезе које морам испунитти према фирми на основу претходно потписаног уговора.

Првих месец, два проведених у Лисабону за нашег земљака је било тешко. Сам, на више од 3.000 километара од куће, далеко од друштва, породице – страх који је почео да га обузима, а  тек када је стигао тамо, схватио је где се налази.

Након неколико недеља привикавања на нови живот, ухватио сам ритам и почео без размишљања да уживам у сваком тренутку, како на послу тако и ван њега, са друштвом које сам у међувремену упознао на разноразним местима и догађајима на које сам ишао у своје слободно време. С обзиром да сам радио сличне ствари које стоје у опису посла раније, брзо сам се сналазио и пратио сваки Хугов корак на снимањима и концертима. Након три месеца и пуно успешно реализованих снимања, добио сам Хугово поверење – толико да ме је самог послао у Шпанију на снимање 3Д албума. Наредна 3 месеца су била пуна путовања. Фернанда је имала свој први концерт у њеном родном крају  – Caldas Da Rainha, где је изводила свој први албум, а ми смо били уз њу као техничка и морална подршка.

Након Шпаније и Фернандиног концерта, Константин је организовао путовања наредна 3, 4 викенда. Од Порта у којем су и раније имали концерте,преко Aveira, Peniche, Caldas Da Rainha, па све до југа Португала – Faro, Algarve, Portimao, Albofeira i Lagos,само су неке од дестинација које је посетио.

Последње две, три недеље свог Ерасмус програма сам провео у Лисабону, обилазећи места на којима раније нисам био и пробајући разноразну традициноалну, мање популарну, Португалску храну. Као шлаг на торту, с обзиром на постигнуте резултате, добио сам понуду за посао и позив да се поново вратим у Лисабон код Хуга и Фернанде, овог пута као званично запослени члан „N Studio Lisbon – а“.

Ово је једно од оних искустава које остају у сећању до краја живота, а стицајем околности, и оно које драстично утиче на ток моје каријере, истиче Константин Арсић, студент Академије техничких и уметничких струковних студија из Београда.

Живомир Миленковић

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ