МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА МАТЕМАТИЧАРА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Од 29. јуна до 2. јула у Врњачкој Бањи одржава се Међународна конференција математичара АТА (Analysis, Topology, Applications), седма по реду, у организацији Факултета техничких наука Чачак. Конференцију је отворио Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству образовања, науке и технолошког развоја. У име домаћина учеснике из Словачке, Чешке, Русије, Грчке, Турске, Индије, Киргистана, Северне Македоније, Хрватске, БиХ поздравио је Бобан Ђуровић, председник врњачке Општине.

– Ово је први догађај који се одржава у новоизграђеној Гимназији. Верујем да ћете уживати у Врњачкој Бањи, у њеној лепоти и у свему што нуди гостима. Желим вам успешан рад и добро дружење, рекао је Ђуровић и позвао математичаре да обиђу Врњачку Бању.

Обратили су се и проф. др Данијела Милошевић, декан Факултета техничких наука у Чачку, Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Љубиша Кочинац, проф. др Милољуб Албијанић, проф. др Миодраг Матељевић, академик САНУ.

Проф. др Албијанић пренео је специјалне поздраве од академика Градимира Миловановића и академика Владимира Ракочевића који свим срцем подржавају о похваљују одржавање Конференције. Према одлуци научног комитета АТА 2022. специјалне књиге уручене су проф. др Малиши Жижовићу, проф. др Љубиши Кочинцу и проф. др Драгану Ђурчићу, за дугогодишњу посвећеност настави, истраживању и науци као и утемељењу АТА Конференције. Специјалне поклоне професорима Кочинцу и Ђурчићу уручио је колега из Киргистана Бекболот Еменович Канетов.

Небојша Ранђеловић, државни секретар изразио је велико задовољство што се нашао међу пријатељима иако није математичар, већ правник.

– Према функцији коју обављам, дужност ми је да свуда где сам у могућности пренесем колико је овако нешто важно за академску заједницу. Веома је важно да се широм Србије дешавају овакве манифестације, да се дух науке шири на овако пригодан начин, рекао је Ранђеловић.

– Ова конференција је још једна у низу конференција из области математике, конкретно анализе, топологије и примене. Научници, професори, истраживачи нашли су се у Врњачкој Бањи и у прилици су да разговарају о науци и размене мишљења, изјавио је ректор Филиповић.

О смислу рада математичара и конференција, на основу свог искуства академик Матељевић рекао је да је циљ преношење знања другима.

– Оно што сам ја на крају каријере могао да саберем, да тај процес изгледа као кад се пењемо уз брдо, ка врху брда, али никада не можемо да се попнемо и док смо млади ми стално верујемо да ћемо се попети и да постоји нешто што треба да достигнемо, да би на крају посумњали у то. А то нешто може да буде вечност, бесмртност… И у математици је врло тешко попети се на врх. Један од мојих циљева, ја сам стално желео да се попнем негде, да додирнем невидљиво, али, се бојим да је то немогуће и да на Земљи се то не догађа и да су на Земљи све истине коначне и променљиве. Чак и највећи научници дођу до неких сазнања, па после извесног броја година се промене основне истине и долази се до новог сазнања, рекао нам је академик Матељевић.

– Чувени професор Часлав Станојевић, ученик Јована Карамате, после Другог светског рата отишао је за Америку, био је шеф департмана за математику на Мисури Универзитету. Био сам доцент када је проф. Станојевић отишао у пензију и вратио се у Србију. Управо у Врњачкој Бањи,  у Вили „Сан“, 2003. године, он је замолио мене и професора Жижовића да конференцију са престижним математичарима коју је он организовао осамдесетих и деведесетих година у Купарима оживимо поново у Врњачкој Бањи. Ми смо тада покушали, али није нам успело. Италијани и Грци су са нама направили воркшоп 2007. године  када се поново родила нека иницијална идеја и од 2008. године интензивно радимо, казао је др Драган Ђурчић, редовни професор Факултета техничких наука Чачак, један од иницијатора оснивања Конференције АТА.

Хор ученика Гимназије приредио је краћи културно уметнички програм.

Научне радове презентовали су: Предраг Рајковић, Предраг Станимировић, Слађана Маринковић,  Sakar Müge, Александар Шебековић, Миљан Милошевић, Драган Памучар, Малиша Жижовић, Дарко Божанић, Sudip Kumar Acharyya, Томи Димовски, Beklbolot Kanetov, Dinara Kanetova, Alexandr Osipov, Љубиша Кочинац, Милан Матејдес, Nikita Shekutkovski, Branislav Novotny, Abdulla Buklla, Зоран Мисајлески, Sadi Bayramov, Јелена Милошевић, Александра Капешић, Јелена Манојловић, Катарина Ђорђевић, Djamila Seba, Alexander Veretennikov, Nicoletta Saulig, Michael Ruzhansky,  Милош Арсеновић, Миодраг Матељевић, Јелена Гајић, Марек Светлик, Никола Мутавџић, Ивана Савковић, Мартин Љубеновић, Aydogan Melike, Ивана Ђоловић, Драган Ђорђевић, Драган Ракић, Теодора Трифуновић, Душан Ђорђевић, Марија Крстић, Милош Цветковић, Сузана М. Алексић, Невена Петровић, Даница Фатић, Рале Николић, Марија Цветковић, Дарко Коцев, Mohd Furkan.

Математика је формална и егзактна наука. Подразумева стваралаштво, креативност, бравуре као елегантне доказе, изазове… Теорије се развијају, проблематика се расветљава, примењује се у свим областима живота. Садашње теорије у зачетку биће разрађене али ће се јављати и неке нове. Конференција АТА у Врњачкој Бањи даје пун допринос развоју математике.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ