НАСТУП ПАВЛА ДОБИЋА И МИЛИЦЕ БУКАРИЦЕ

Аутор:Срећко Станојчић

Концертни простор Замка културе, 29. јуна је припао је младом врњачком студенту клавира  и композитору Павлу Добићу и студенткињи клавира  Милици Букарици  из Чачка.

Они су наизменично кроз интерлудијуме, прелудијуме и сонате, извели дела Задератског, Хајдна, Раутаваре,  Ржевског, Хиндемита , Моцарта и Листа кроз концертне етиде. Свесни значаја сваког наступа на почетку својих каријера, Павле Добић и Милица Букарица, били су врло посвећени интерпретацији музичких дела из предвиђеног програма, показавши своје таленте али и квалитетно школовање.

Павле Добић

Павле Добић је 2002. годиште, Музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, завршио је у класи проф. Марије Остојић, а упоредо и Гимназију у Врњачкој Бањи. Нижу музичку школу завршио је у класи проф. Вање Здравковић. Студира клавир у класи проф. Јоване Радовановић на Филолошко уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, а композицију у класи проф. Драгана Латинчића на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду. Добић се усавршавао код једног од наших најеминентнијих педагога, проф. Наталије Томић, са Универзитета у Крагујевцу, као и код проф. Јурија Кота са Кијевског конзерваторијума. Освојио је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима. Стипендиста је Фондације за младе таленте Републике Србије.

Павле Добић је претходних година написао више композиција од којих је неколико већ награђено највишим наградама на интернационалним такмичењима. Углавном ствара дела инспирисана јеванђељским темама, компонује дела зта соло клавир, разне ансабле и хорове. Павле Добић је српској публици премијерно на клавиру открио неколико драгуља француског дворског композитора Ројера.

Милица Букарица

Милица Букарица је 2001. годиште, клавир је почела да свира са осам година, а основно и средње музичко образовање стекла је у родном Чачку у Музичкој школи „Др Војислав Вучковић“. Основну музичку школу завршила је у класи професорке Настасје Татовић, а средњу школу у класи професорке Марије Рудеж Тишма. Студенткиња је друге године клавира на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу у класи професорке Јовбане Радовановић.

Добитница је највиших награда током школовања, на школском такмичењу у Крагујевцу, међународном такмичењу у Аранђеловцу, међународном такмичењу у Шапцу, републичком такмичењу у Београду, Међународном фестивалу словенске музике и Међународном интернет такмичењу „Константин Велики“. Учествовала је и на такмичењима у категорији клавирског дуа, где је добијала прве награде. Похађала је семинаре истакнутих педагога Валерија Сигаљевича, Јурија Кота, Лидије Станковић, Биљане Горуновић и Маје Рајковић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ