ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА НА СЕЛУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Студијска посета Словенији, Аустрији и Хрватској за чланице удружења које се баве унапређењем положаја жена и девојчица руралних средина у оквиру пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним срединама  организовано је од 6. до 9. јуна. Осим чланица удружења учесници студијског путовања били су и представници повереника за заштиту равноправности, као и представнице UN Women Србија. Врњачку општину представљала је Маријана Шибак, председница Удружења „Сеоске жене општине Врњачка Бања“.

Кроз посебно креирану студијску посету учеснице су имале прилику да стекну нова знања у области покретања и унапређења малих пољопривредних бизниса и обезбеђивања економске независности. Поред тога, представљени су им упоредни подаци о начинима и средствима за борбу против родно засноване дискриминације и насиља над женама и девојчицама у руралним срединама.

Учесницама студијске посете представљен је концепт еко-фарме, одрживог развоја у контексту туристичког пословања етно газдинства и оснаживања женског предузетништва. Обишле су имање Трнуља на ободу Љубљане. Тамо су се упознале како се комбинују традиционална понуда и гостопримство са елементима модерних технологија, са процесима производње еколошких уља и техникама пласмана производа.

Обишле су и био-фарму Шулдоф у аустријској покрајини Корушкој где су се упознале са производним процесима на фарми, пословним методама организације фарме, као и са промоцијом и пласманом премијум производа који се производе на одржив начин. На фарми су им се придружили повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић. Са концептом хотелског села гошће из Србије упознала је власница аустријског хотела, а председница Савеза пољопривредница Корушке презентовала је примере добре праксе о оснаживању жена у области малих пољопривредних бизниса.

Последњи дан путовања провеле су у разговору са председницом Хрватске удруге за туризам и рурални развој „Клуб чланова Село“ и председницом Удружења „Узорне хрватске сеоске жене“, а посетиле су и канцеларију правобранитељице за равноправност полова Републике Хрватске.

– Јако сам срећна да је дошло време да се направи велики осврт на женску популацију из сеоске средине. Положај жене на селу се доста разликује од жене у граду, како економска нестабилност, тако и социјална несигурност. Овај пројекат је, верујем, почетак неког новог поглавља  у животу сваке сеоске жене.

У оквиру овог пројекта добиле смо два пластеника који ће пуно значити како за потребе домаћинства, тако и за тржиште. Ова студијска посета даје нам ветар уз леђа, да видимо како живе и раде жене у неким другим развијеним срединама и да и ми тежимо томе. Имамо потенцијала, наша села су лепа, богата и родна, а ми смо вредне, рекла нам је Маријана Шибак.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ