ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКАДЕМИКА ТОДОРА СТЕВАНОВИЋА

Срећко Станојчић

СВЕТЛОСТ ЛИНИЈА ТОДОРОВА

Изложбено концертни простор Замка културе у току овог месеца имаће 22 експоната академика Тодора Стевановића у оквиру значајне изложбе, која је у организацији Културног центра реализована кроз пројекат „Савремена ликовна сцена“, Јелене Боровић Димић и Благоја Димића.

Називи изложених дела указују на афинитете самог сликара, почев од мотива, до саме ликовне технике дела, која су остварена кроз уља на платну.

Ликовно просторну поставку, сачинили су сам аутор изложбе Тодор Стевановић и Благоје Димић.

Фотографија или видео запис било којег уметничког дела,  ни дан данас нису довољно квалитетни и аутентични да омогуће  визуелну перцепцију као што је то око посматрача , без призме сочива, камере или фотоапарата, па је сваки опис било које изложбе, кроз речи или фотографију, прилично бесмислен. Зато је и  за ову изложбу, која ће трајати до краја јуна, најбоља препорука да се погледа уживо.

О изложби је сам аутор рекао да нема правила када је у питању време потребно за осликавање неког свог дела, јер се некад  врати на слику и после тридесет, педесет година.

Слику не завршавам заувек, за сва времена, већ се често враћам на њу, дорађујем, бришем, пишем, одстрањујем или додајем, објашњава Тодоровић, на отварању изложбе која му је подједнако значајна као и  његова поставка у глаерији САНУ.

Тодор Стевановић се родио 1937. у Залужњу. Завршио студије сликарства (1963) у класи Ђорђа Андрејевића Куна и магистрирао  (1967) код Недељка Гвозденовића на Академији ликовних уметности у Београду. Осим сликарством, бави се цртежом, графиком, филмом, керамиком, мозаиком, алтернативама слободног медија, ликовном критиком, теоријом уметности, философијом и книжевношћу. С обзиром на своју тако многострану делатност, Стевановић је члан Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС-а)  и Удружења књижевника Србије (УКС-а).

Као сликар редовно излаже самостално од 1956. и учествује на ликовним смотрама код нас и у иностранству. Био је представник Југославије на Венецијанском бијеналу 1999. године. Његова дела се чувају и излажу у Народном  музеју, Музеју савремене уметности и Музеју града Београда, у многим музејско – галеријским установама у некадашњој Југославији, као и у Енглеској, Данској, Холандији, Белгији, Шпанији, Канарским острвима, Аустралији, Јужној Америци, Сједињеним Америчким Државама, Канади, Аустрији, Шведској, Русији итд.

Добитник је многобројних награда и признања међу којима се издваја Награда удружења Лада 2012. Номинован је за KYOTO награду 2010. године у области уметности и филозофије. Дописни је члан САНУ од 2003, а редовни од 2012.  године

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ